Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. ONB 95 - Interviu cu Beatrice Rancea

Publicat: marți, 6 Decembrie 2016 , ora 14.30
În 8 decembrie 1921, prin hotărârea Ministrului Artelor, poetul Octavian Goga, Societatea particulară Opera s-a transformat în instituție de stat, cu sediul la Teatrul Liric "Leon Popescu", primul director fiind Scarlat Cocorăscu. Noua instituție, Opera Română, a fost inaugurată cu spectacolul "Lohengrin" de Richard Wagner, dirijat de George Enescu. În 8 decembrie 2016, ora 18.30, publicul este așteptat la Gala Aniversară ce marchează 95 de ani de la Înființarea (Instituționalizarea) Operei Naționale București.

Mai multe amănunte despre această gală aniversară am aflat de la Beatrice Rancea - director interimar al Operei Naționale București:


Este o gală extraordinară în care, alături de soliștii operei împreună cu Orchestra și Corul Operei Naționale București sub bagheta maestrului Ciprian Teodorașcu, o avem ca invitată specială pe celebra soprană Anita Hartig. M-am bucurat foarte mult că a răspuns invitației noastre și, cu această ocazie, în această seară specială vom putea oferi publicului, iubitorilor operei, un spectacol de gală. Cu ocazia acestui eveniment pregătim o expoziție în foaierul Operei, în care spectatorii vor regăsi informații inedite despre începuturile operei, despre acel spectacol extraordinar dirijat de George Enescu - ne referim la spectacolul Lohengrin, care a marcat deschiderea Operei, pe 8 decembrie 1821. Avem schițe de decoruri, costume, membrii fondatori ai Operei… Va fi o expoziție inedită, cu informații deosebite despre începuturile operei.


Un program foarte divers în această seară…

Da, sunt arii și coruri celebre din opere foarte îndrăgite și apreciate de public. Spectacolul deja este epuizat la agenția de bilete; ne-am bucurat foarte mult. În așteptăm pe cei care mai doresc să vadă spectacolul; vom oferi bilete în picioare.


Ce ne puteți spune și despre dirijorul acestei gale?

Dirijorul este Ciprian Teodorașcu. Este angajatul Operei din București. Este un dirijor foarte iubit și apreciat atât de colaboratorii pe care i-am avut sub bagheta domniei sale, cât și de angajați - mă refer în primul rând la orchestră și soliștii noștri. Și, în mod special, un plus al domniei sale este că este un foarte bun dirijor de balet, pentru că nu orice dirijor poate să performeze și în spectacolul artei coregrafice.


Există o concepție regizorală?

La gala precedentă a fost Renato Zanela cel care a regizat gala, acum va fi o gală în care eu voi ajuta ca regizor pentru că nu implică o regie specială, fiind un spectacol-concert nu necesită un concept regizoral deosebit. Evident, vom avea orchestra pe scenă, cu intrări-ieșiri soliști și, va fi o surpriză, dorim ca la finalul spectacolului să oferim un spectacol de artificii în fața Operei.

Interviu realizat de Jeanine Costache