ACUM:
21.00
Concertele Radio România Muzical (R)
Urmează: 22.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.
Apoi: 0.00 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...

Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Compozitorul Ulpiu Vlad despre Festivalul Meridian 2016

Publicat: luni, 14 Noiembrie 2016 , ora 12.35
În această săptămână, 14-20 noiembrie 2016, la București, se desfășoară o nouă ediție a Festivalului Meridian. Detalii despre seria din acest an ne oferă Ulpiu Vlad - directorul artistic al evenimentului:


Cea de-a XII-a ediție a Festivalului Internațional Meridian este o serie extrem de importantă atât pentru compozitori, cât și pentru interpreți. Acest festival a devenit unul din proiectele importante ale Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Cea de-a XII-a ediție a festivalului prezintă publicului un număr de 133 de lucrări, dintre care 56 de lucrări de autori români și 77 lucrări de compozitori străini din spațiul european și nu numai. În acest mod, ne-am aliniat cerințelor marilor festivaluri internaționale, ca numărul lucrărilor compozitorilor autohtoni interpretate în festival să fie ceva mai mic. Remarc, de asemenea, faptul că 13 dintre lucrări sunt interpretate în primă audiție absolută, iar 5 lucrări - în primă audiție românească. Deci, săptămâna aceasta puteți asculta un număr de 18 lucrări cântate în primă audiție, lucrări aparținând compozitorilor români și străini, lucrări extrem de interesante și de actuale prin faptul că sunt scrise absolut în ultimul moment posibil ca să fie interpretate.

Acordăm o atenție deosebită tinerilor interpreți - parte dintre ei extrem de dotați și de devotați muzicii contemporane. Ca în fiecare an, există un concert de muzică contemporană în care sunt cântați în exclusivitate compozitori tineri; în bună parte și interpreții acestui concert sunt tot interpreți tineri. Vreau să spun că pe parcursul întregului festival avem nume de tineri interpreți care se remarcă în mod deosebit prin înțelegerea creației contemporane și care acordă rolul pe care aceasta îl merită. Toți tinerii prezenți în festival au fost selectați numai pe criteriul valoric și pe capacitatea lor de a contribui la prezentarea muzicii românești contemporane așa cum se cuvine.

Invit pe această cale publicul să participe la cât mai multe dintre concertele și recitalurile cuprinse în cadrul Festivalului Internațional Meridian pentru că este o ocazie extraordinară să-ți faci o idee a ceea ce se întâmplă, a ceea ce se creează și a modului de interpretare a muzicii zilelor noastre. Este extrem de important să cunoaștem și să încercăm să valorizăm ceea ce se petrece din punct de vedere cultural, în general, și muzical, în mod special, în momentul de față.

Declarație preluată de Lucian Haralambie