ACUM:
19.00
Music box
Noutățile discografice din zona clasic, jazz&more.
Urmează: 20.00 Armonii preclasice O oază de liniște și echilibru.
Apoi: 21.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.

Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Festivalul Internațional 'Toamna muzicală clujeană' - interviu cu Marius Tabacu

Publicat: vineri, 7 Octombrie 2016 , ora 11.49

A 50-a ediție a Festivalului "Toamna muzicală clujeană", organizat de Filarmonica de Stat "Transilvania", va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 7-28 octombrie. Mai multe despre programul ediției de anul acesta ne-a spus Marius Tabacu - managerul Filarmonicii de Stat "Transilvania".


Domnule Marius Tabacu vă aflați în fața unei noi ediții a Festivalului Internațional "Toamna muzicală clujeană". Ediția cu numărul 50 va fi una cu mai multe aniversări.

Suntem la o ediție semijubiliară - 50 de ani de "Toamnă muzicală". Vom aniversa și vom comemora. Vom începe comemorându-l pe Antonin Ciolan - cel care a fost ctitorul filarmonicii noastre; un concert de excepție nu doar datorită participanților - a dirijorului Horia Andreescu și a pianistului Daniel Goiți, ci și datorită programului. Este programul primului concert al Filarmonicii care a avut loc în 1955 și care este un program foarte greu, mai ales pentru o orchestră care atunci cânta prima oară împreună; nu erau ei amatori, dar erau începători ca orchestră. Este vorba de Preludiu la opera "Maeștrii cântăreți din Nurnberg" de Richard Wagner, Concertul nr.1 pentru orchestră de coarde de Sigismund Toduță, apoi Concertul nr.2 pentru pian și orchestră de Rahmaninov și Simfonia a III-a de Beethoven.

Urmează apoi să-i comemorăm pe dirijorii care au făcut orchestra aceasta - Erich Bergel, Emil Simon - și, la sfârșitul festivalului, să-l sărbătorim pe Cristian Mandeal, care împlinește o vârstă frumoasă - 70 de ani. La început l-am sărbătorit pe Horia Andreescu, care și el împlinește această sumă; el chiar spunea că este cu câteva luni mai tânăr decât Cristian Mandeal.

Deci va fi un program foarte plin - va fi aproape ziua și concertul - și sper că publicul va aprecia treaba asta.


Să le spunem ascultătorilor că festivalul se desfășoară pe parcursul lunii octombrie. Aveți un mesaj pentru public?

Un mesaj simplu: să vină la concerte, să iubească muzica! De altfel, publicul nostru este un public foarte bun, mai ales acum, că s-au întors studenții din vacanță. Avem tot dreptul să sperăm că sala va fi plină. Toate biletele sunt deja vândute.

Interviu realizat de Jeanine Costache