Arhivă : Interviuri Înapoi

FESTIVALUL RADIRO 2016. Interviu cu flautista Ileana Ruhemann

Publicat: vineri, 30 Septembrie 2016 , ora 13.10

În 1 octombrie 2016, Festivalul RADIRO se încheie cu  un concert susținut de BBC Concert Orchestra; prim-flautista acestei orchestre este Ileana Ruhemann, dintr-o familie cu origini românești. Povestea ei începe astfel:

"Mama mea este româncă. Din păcate nu vorbesc limba română; mi-aș fi dorit ca bunica și mama mea să-mi fi vorbit în limba română, pentru că ele două întotdeauna comunicau în limba română, dar cu mine nu au vorbit, așa că nu am reușit să învăț. Mama și bunica mea vorbeau întotdeauna de România, de istoria familiei în România așa că într-un fel am fost și eu părtașă la acest trecut comun. Însă mama mea a părăsit România pe când avea 8 ani - s-a întâmplat deci în urmă cu mult timp - și nu a mai revenit în România decât când avea 70 de ani. După ce a plecat din România, familia mea s-a stabilit în Marea Britanie: cred că era în 1938, în orice caz, înainte de al doilea război mondial. Bunicul meu a fost George Cantacuzino, arhitect, pictor și scriitor și de-abia aștept să descopăr casele pe care le-a construit la București și să văd casa în care s-a născut mama. Nu am mai fost niciodată în România, deci această primă călătorie la București este ceva foarte emoționant pentru mine.

Cântați de mulți ani în cadrul BBC Concert Orchestra, un ansamblu cu un specific aparte, care abordează atât repertoriul clasic, cât și cel pop și muzică de film.

Ocup postul de prim-flautistă de 27 ani; desigur, în acești ani, au fost schimbări repertoriale. Aveți dreptate, cântăm un repertoriu foarte extins. Când am intrat în orchestră, îmi doream să interpretez marile simfonii ale lui Mahler sau Brahms pe care orchestra în general nu le cântă; însă cu timpul, am apreciat varietatea stilistică a repertoriului pe care-l abordează orchestra. Îmi place foarte mult muzica ușoară britanică din anii patruzeci, cinzeci ai secolului XX. Cred că sunt o orchestră fericită, colegii mei sunt niște oameni minunați, plini de umor și ne distrăm foarte bine interpretând acest repertoriu foarte larg.

Este dificil pentru un interpret de muzică clasică să se adapteze la muzica ușoară?

Nu așa de dificil, cred, pentru că în momentul când te alături unei asemenea orchestre, te adaptezi imediat la acest stil și înveți de la cei mai vechi în orchestră.

Cântați și mult repertoriu contemporan.

Da, la București vom interpreta Concertul pentru vioară și orchestră de Guy Barker, un tânăr compozitor. Malcolm Arnold, a cărei piesă o voi interpreta eu, a murit în urmă cu câțiva ani. Arnold este un compozitor foarte iubit în Anglia, a scris multă muzică pentru filme foarte importante. Lucrările lui îmi plac foarte mult și conțin foarte mult umor și în același timp, niște nuanțe întunecate.

Cum vedeți întâlnirea cu publicul din România?

Sper că vom cânta într-o sală frumoasă, să avem un public numeros și să se bucure de muzica pe care o cântăm. Cred că suntem majoritari cei din orchestră care nu am mai fost în România, deci așteptăm această întâlnire cu mult interes.

Care este specificul unei orchestre radio?

Cred că ne este specific faptul că petrecem mult timp în studioul de înregistrări; pe de altă parte, susținem și concerte publice. Este bine că reușim să facem ambele lucruri. Pe de altă parte, cred că înregistrări dau șansa de a interpreta lucrări mai neobișnuite pe care nu le-am putea prezenta într-o sală de concert."

Interviu realizat de Cristina Comandașu