ACUM:
21.00
Concertele Radio România Muzical (R)
Urmează: 22.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.
Apoi: 0.00 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...

Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Ioan Bojin, directorul Filarmonicii de Stat Sibiu

Publicat: marți, 13 Septembrie 2016 , ora 13.32
Duminică, 11 septembrie 2016, s-a deschis ce-a de-a XV-a ediție a Sibiu Opera Festival. Detalii despre seria de evenimente am aflat de la Ioan Bojin, directorul Filarmonicii de Stat din Sibiu.


Domnule director, de duminică a început cea de-a XV-a ediție a Festivalului de Operă de la Sibiu. Ce elemente noi și interesante va avea această ediție?

În primul rând aș dori să menționez Gala Extraordinară de Operă cu mezzosoprana Ruxandra Donose, care a deschis cea de-a XV-a ediție a Festivalului de Operă de la Sibiu, organizat de Filarmonica de Stat Sibiu, și care a avut loc duminică seara. Publicul a fost încântat să o asculte pe mezzosoprana Ruxandra Donose și finalul concertului a stârnit ovații din partea publicului.

Ediția din acest an aduce aproximativ 600 de artiști invitați, care vor oferi publicului peste 20 de evenimente muzicale dedicate muzicii de operă. Un eveniment mult așteptat este spectacolul de operă "Boema", o producție a Operei Naționale Române din Cluj Napoca, un spectacol care va avea loc mâine seară, unde de asemenea biletele s-au epuizat foarte repede. Aș mai menționa prezența Operei Naționale Române din Timișoara cu spectacolul "Nunta lui Figaro". Vor avea loc mai multe evenimente mai mici ca dimensiune, însă la fel de populare și cunoscute deja. Aș dori să menționez aici proiectul Take an Opera Break - o serie de concerte scurte, cu arii din opere, susținute în spații neconvenționale, în aer liber de către trei artiști invitați; este vorba despre mezzosoprana Oana Andra, tenorul Adrian Dumitru, acompaniați la pian de Alexandru Petrovici. Nu în ultimul rând, aș dori să menționez prezența Operei Comice pentru Copii din București și prezența, pentru prima oară, a Teatrului "Stela Popescu" din București - un teatru nou înființat.

Ar mai fi, chiar în aceste zile, Concursul Internațional de Canto "Vox Artis"; președintele juriului, celebrul tenor Giuseppe Sabbatini. Vom avea un concert de gală, vineri seara, cu laureații acestui concurs. O prezență remarcabilă este Corul Madrigal, care va susține un concert a cappella în a doua jumătate a festivalului.

Această ediție se va încheia cu un concert vocal-simfonic, cu Simfonia a IX-a de Beethoven, dirijorul acestui concert fiind austriacul Mark Stringer, iar soliști - Lauren Fagan și Rachel Kelly din Marea Britanie, împreună cu Toni Bardon și Gelu Dobrea din România. Orchestra acestui concert va fi, desigur, Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu.

Declarație preluată de Radu Mihalache