Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Festivalul Internațional 'Enescu și muzica lumii' - ediția a XVII-a începe astăzi la Sinaia

Publicat: miercuri, 27 Iulie 2016 , ora 10.58
Începând de miercuri, 27 iulie 2016, la Sinaia se desfășoară cea de-a XVII-a ediție a Festivalului Internațional "Enescu și muzica lumii", un proiect inițiat de violoncelistul și profesorul Marin Cazacu, cel care indeplinește și rolul de director artistic al seriei. Muzicianul ne-a vorbit despre acest festival:

Iată, la cea de-a 17-a ediție continuăm într-un fel tradiția de a oferi acest festival, în primul rând, tinerilor muzicieni și mai ales unui public care poate să iubească muzica clasică așa cum o fac și în orașele cele mai importante ale României și ale lumii, pentru că Sinaia, chiar dacă este o stațiune turistică, este încărcată de cultură și de emoție, pentru că aici au trecut toate marile personalități ale culturii românești și nu numai. Și astăzi ne aflăm la Sinaia pentru că Enescu aici și-a construit o casă, aici și-a educat studenții pe care i-a avut în grijă și mai ales, aici la Sinaia, a primit din partea familiei regale cel mai prețios sprijin pe care l-a avut un muzician român.

Festivalul va avea în programul său foarte mulți tineri; îi promovăm, îi sprijinim și mai ales asigurăm într-un fel viitorul muzicii românești pentru următoarele decenii prin acest proiect. Avem orchestre de tineret, patru la număr. Am avut deja Orchestra Română de Tineret care a avut acum două săptămâni un proiect la București și prezențe la Festivalul de la Varna și la cel de la Milano.

Miercuri seară, 27 iulie 2016, debutează Orchestra Romanian Sinfonietta, o orchestră alcătuită din muzicieni cu vârste între 17 și 22 de ani, pregătită de maestrul Horia Andreescu și de la ora 19:00 își face concertul de debut din această stagiune, pentru că după prezența de la Sinaia din această seară, joi, 28 iulie, vor fi prezenți la Ateneul Român, în cadrul Festivalului "Vară Magică", iar după aceea, în data de 30 iulie, aceeași orchestră, cu același dirijor și solist - și îl amintesc pe tânărul violonist basarabean Dan Iulian Druțac, care ne va încânta cu concertul pentru vioară și orchestră de Max Bruch - va apărea în cadrul Festivalului Internațional "Alto Adige" din Italia, în celebra sală Auditorium "Gustav Mahler".

După acest ansamblu urmează vizita orchestrei naționale de tineret a Portugaliei, care va avea un concert extraordinar la Sinaia, pe data de 2 august și după aceea Orchestra Junior, cea mai tânără orchestră cu categoria de vârstă de 13-16 ani, va debuta, după concertul de la Sinaia din data de 15 august, la București pe data de 17 august, în compania marelui artist Valentin Gheorghiu și a dirijorului Cristian Oroșanu.

La sfârșitul acestui festival vom avea o orchestră inedită, o orchestră combinată între tinerii muzicieni români și cei din Republica Moldova, Orchestra de Tineret România-Moldova, într-un proiect unic, în care după o pregătire intensă, împreună cu maestrul Cristian Mandeal la București, după concertul de închidere de la Sinaia din data de 23 august. Pe 24 vor fi prezenți la Ateneul Român în cadrul Festivalului "Vară Magică" și pe 26 august vor cânta în celebra Konzerthaus din Berlin, în cadrul Festivalului Internațional Young Euro Classic.

În afara acestor patru orchestre de tineret pe care le-am menționat, care vor fi prezente la Sinaia, dar și la București, în cadrul festivalurilor din Europa, sunt în fiecare seară recitaluri cu tineri muzicieni și trebuie să-i amintesc pe cei care se pregătesc pentru concursul internațional George Enescu și le-am și numit seria recitalurilor "Avampremieră la Concursul Internațional George Enescu", tineri violoniști și violonceliști români. Îi numesc pe violoniștii Ioana Cristina Goicea și Dan Iulian Druțac și violoncelistul Octavian Lup. În afara acestora mai sunt prezenți pe scenele de concert de la Sinaia, celebra Sală a Cazinoului din Sinaia, de o prezență deosebită. Tot orașul este cum nu a mai fost niciodată, strălucitor, îngrijit, curat și așteaptă ca iubitorii de muzică clasică care petrec vacanța pe Valea Prahovei și în Sinaia în mod special să se bucure de muzică de înaltă calitate.

Invitația este simplă, intrarea este liberă la Sinaia, deci toți cei care se află în perioada aceasta din 27 iulie până în data de 23 august vor avea parte de bucurii muzicale din partea tinerilor muzicieni români și din străinătate pentru că prezența este numeroasă și din partea celor care vin din afara României. În concertul din prima seară vor avea bucuria să asculte Concertul de Max Bruch pentru vioară și orchestră și Simfonia a IX-a de Dvorak "Din lumea nouă". Deja programul este atrctiv, romantic și tot programul este făcut în așa fel încât să-i bucure pe toți cei care se află și în vacanță și care sunt în trecere prin Sinaia.


Interviu realizat de Lucian Haralambie