ACUM:
20.00
Armonii preclasice
O oază de liniște și echilibru.
Urmează: 21.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.
Apoi: 23.30 Sunete contemporane Creații contemporane românești

Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Violonista Ioana Cristina Goicea - recital alături de pianistul Andrei Banciu în Festivalul Schleswig-Holstein

Publicat: vineri, 22 Iulie 2016 , ora 11.37

Violonista Ioana Cristina Goicea și pianistul Andrei Banciu susțin în 23 iulie un recital în cadrul prestigiosului Festival de Muzică Schleswig-Holstein din Germania. Cei doi muzicieni români vor prezenta publicului Sonatele op. 30 nr. 1 în La major de Ludwig van Beethoven și a III-a op. 25 în la minor "în caracter popular românesc" de George Enescu. Detaii despre acest recital și despre colaborarea cu Andrei Banciu și nu numai, aflați dintr-un interviu cu Ioana Cristina Goicea.


Ioana Cristina Goicea, cânți alături de pianistul Andrei Banciu în Festivalul Schleswig-Holstein - o importantă și amplă serie de manifestări din nordul Germaniei. Cum a sosit această invitație?

Invitația a venit din partea Fundației "Deutsche Stiftung Musikleben" din Hamburg, la care eu sunt bursieră din anul 2013 și, de asemenea, instrumentul pe care-l utilizez, Gianbattista Guadagnini, provine tot de la această fundație.


Alături de pianistul Andrei Banciu ai fost anul trecut laureată a Concursului Internațional de Muzică de Cameră de la Trieste, din Italia. Cum ați început să colaborați?

Colaborarea noastră a început pe vremea când eram studentă la Leipzig, la clasa doamnei profesoare Mariana Sârbu, unde am absolvit anul trecut studiile de licență. Andrei Banciu a fost pianistul oficial la clasa doamnei profesoare Sârbu și așa a început colaborarea noastră.


Ce ne poți spune despre programul pe care îl veți prezenta în Festivalul Schleswig-Holstein, ce include sonate de Beethoven și Enescu.

Este un program special ales; sunt două Sonate de mare contrast și ne-am gândit că acest program poate fi foarte interesant pentru publicul din Germania, mai ales că Enescu, din păcate, nu este foarte cunoscut și noi vrem să aducem Sonata a 3-a mai des în fața ascultătorilor.


Una dintre particularitățile acestui festival o reprezintă locurile neobișnuite de desfășurare a concertelor. Unde veți cânta voi?

Noi vom cânta la 30 km de Hamburg, la Wotersen; este un castel din secolul XVIII. Înaintea noastră cu câteva zile vor cânta artiști precum Isabelle Faust și Andras Schiff, tot în același cadru. Așa că suntem deosebit de onorați să avem această oportunitate.


Studiezi acum un master la Hanovra. Ce include programul tău în perioada următoare?

Este foarte plin. După acest recital la Schleswig-Holstein voi avea și două apariții în august în România - la București și la Sinaia. La București - la Festivalul "Vară Magică", pe 10 august și la Sinaia - la Festivalul "Enescu", pe 12 august, împreună cu pianistul Costin Filipoiu. Pe lângă acestea, sunt bursieră Holland Music Sessions - un curs de măiestrie în Olanda. Apoi, în luna septembrie, vreau să particip la Concursul George Enescu.

Interviu realizat de Andreea Chiselev