ACUM:
22.00
Scena europeană
Înregistrări sau concerte în direct.
Urmează: 0.00 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...
Apoi: 0.55 Imnul de stat

Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. 'Fidelio' de Ludwig van Beethoven - premieră la Opera Națională București. Interviu cu tenorul Marius Vlad Budoiu

Publicat: vineri, 1 Iulie 2016 , ora 12.38

În 1 iulie 2016, Opera Națională București propune ultima premieră a acestei stagiuni. Este vorba despre "Fidelio", singura operă a lui Ludwig van Beethoven, în viziunea regizorului britanic Graham Vick. Montarea este realizată în colaborare cu o echipă artistică din care fac parte scenografii Samal Blak și Mauro Tinti, precum și Giuseppe di Iorio - lighting designer. La conducerea Orchestrei Operei Naționale București se va afla Cristian Mandeal, iar Corul este pregătit de maestrul Stelian Olariu. Din distribuție fac parte soliști invitați și soliști ai Operei Naționale București: Asineta Răducan, Laura Nicorescu, Andrei Lazăr, Valentin Vasiliu, Horia Sandu, Cătălin Țoropoc și Marius Vlad Budoiu. De la cel din urmă am aflat detalii despre spectacol.


Domnule Marius Vlad Budoiu, dumneavoastră faceți parte din noua producție a Operei Bucureștene, a singurei opere semnate de Ludwig van Beethoven, și anume Fidelio. Ce înseamnă pentru dumneavoastră acest rol, Florestan?

Înseamnă, în primul rând, o continuare a ceea ce fac eu de o vreme încoace, însemnând abordarea repertoriului german, și, bineînțeles după ce trecusem prin câteva roluri de Mozart, am ajuns încet încet la Richard Strauss și la Wagner, dar nu ajunsesem la Beethoven, pentru că nu mi s-a oferit ocazia să cânt acest rol. Pentru mine este un debut, este o provocare cum este pentru orice tenor acest rol și mă bucur că este în acest context pentru că domnul Graham Vick face o producție deosebită și tot colectivul care participă la această montare, la acest eveniment, este excepțional.


Spuneați de domnul Graham Vick. Cum este această viziune a domniei sale asupra spectacolului?

Este, așa cum el obișnuiește și cum a obișnuit și publicul bucureștean, o viziune neconvențională, este o viziune care poate să fie discutată, discutabilă, dar în mod incontestabil este foarte logică și, din ceea ce s-a văzut până acum, îi place publicului.


Cum este colaborarea dumneavoastră cu partenerii de scenă din această producție?

Este excepțională. Pe cei mai mulți îi cunoșteam dinainte; cu ocazia aceasta am cunoscut-o și pe cea care cântă în rolul Leonora - Asineta Răducan - și care este un cântăreț și un om cu totul excepțional.

Interviu realizat de Radu Mihalache