Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu dirijorul Mihail Ștefănescu despre Festivalul 'Tinere talente' de la Râmnicu Vâlcea

Publicat: miercuri, 25 Mai 2016 , ora 13.38

S-a încheiat pe 23 mai 2016 încă o ediție a îndrăgitului Festival "Tinere talente" de la Râmnicu Vâlcea. Am stat de vorbă despre acest eveniment artistic devenit deja o tradiție a orașului Râmnicu Vâlcea cu Mihail Ștefănescu, directorul Filarmonicii din oraș.

Ați ajuns la cea de-a 37-a ediție a Festivalului Internațional "Tinere Talente", o rampă de lansare pentru tinerii muzicieni, cum vă place  să caracterizați acest festival. Care sunt calitățile de care trebuie să dispună un manager ca să poată construi o asemenea tradiție, de 37 de ani?

Entuziasm, o strategie și putere de muncă. Cele 37 de ediții de până acum au implicat mai multe nume importante de profesioniști care și-au dat mâna la realizarea acestui proiect. Inițiatoarea, promotoarea festivalului, a fost regretata profesoară Irina Șațchi căreia îi mulțumim post-mortem.. Îi amintesc și pe Vasile Roman, fost-presedinte al Comitetului de Cultură Vâlcea, sau pe muzicieni ca Alfred Hoffman, Smaranda Oțeanu-Bunea și nu în ultimul rând, pe cei care au adus propriu-zis tinerele talente din toate colțurile țării, Veronica Zbarcea și regretata, entuziasta și neobosita realizatoare de emisiuni Rodica Sava. Apoi a venit și rândul Filarmonicii "Ion Dumitrescu" să realizeze acest festival și… de 6 ediții lucrăm neîntrerupt!

Care sunt modalitățile prin care îi selectați pe acești tineri? Există înțelegeri cu anumite concursuri care oferă premii concerte cu orchestra Filarmonicii din Râmnicu Vălcea?

Există câteva concursuri, cel de la Bari, din ultima săptămână a lunii septembrie a fiecărui an și concursul "Remember Enescu". Caștigătorilor acestor concursuri le oferim posibilitatea de a cânta cu orchestra,  dar facem și noi selecții, merg eu personal la recitaluri prin țară, am fost la Arad, la Bacău, la Ploiești  și aleg tinerii cei mai reprezentativi.

Puteți să caracterizați pe scurt ediția 2016?

Am dorit ca această ediție, a-37-a, să înceapă cu un recital, cu interpreți ai școlii de canto a Academiei de Muzică "Gh. Dima" din Cluj-Napoca, apoi două concerte de concerte, în colaborare cu Orchestra Filarmonicii "Ion Dumitrescu" din Râmnicu Vălcea.

Care este reacția publicului din Râmnicu Vâlcea la acest festival? Observați un interes crescut față de concerte?

În general avem un public bine structurat, abonații sunt cei mai interesați de concerte, dar depinde și de titluri, de numele pe care le aducem sau de genul muzical oferit. Există și un segment de public care urmărește foarte mult repertoriul care se cântă. Sălile în general sunt pline!

Laura Ana Mânzat