ACUM:
22.00
Scena europeană
Înregistrări sau concerte în direct.
Urmează: 0.00 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...
Apoi: 0.55 Imnul de stat

Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Jozsef Horvath - dirijorul Orchestrei Naționale Radio

Publicat: vineri, 13 Mai 2016 , ora 11.00

Vineri, 13 mai 2016, violonistul József Lendvay este invitat al Orchestrei Naționale Radio, pentru a interpreta la Sala Radio una dintre partiturile compozitorului italian Niccolo Paganini - Concertul în Re major pentru vioară și orchestră. Partea a doua serii va prilejui reîntâlnirea publicului bucureștean cu două partituri ce poartă semnătura lui Piotr Ilici Ceaikovski: Uvertură fantezie "Romeo și Julieta" și Capriciul italian. József Horváth va dirija concertul ansamblului simfonic mare al Radioului; șeful de orchestră ne-a vorbit despre această colaborare în cadrul rubricii "Interviul Zilei".


Reveniți pe scena Sălii Radio, de această dată pentru o colaborare cu Orchestra Națională Radio. Cum a decurs toată această săptămână de repetiții?

Ca de obicei, am repetat foarte bine cu Orchestra Națională; ne cunoaștem de-atâta vreme și pot să spun că întotdeauna am colaborat foarte bine, deci și săptămâna asta am repetat cu răbdare și cu sârguință ca să pregătim un concert frumos.


După un concert de Paganini, urmează o a doua parte, dedicată muzicii lui Ceaikovski. O să vă rog să vorbiți despre lucrările pe care le-ați ales.

Am ales uvertura "Romeo și Julieta" având în vedere și faptul că sunt 400 de ani de la moartea lui Shakespeare și am zis să punctăm într-un fel, dacă se poate și muzical acest eveniment. Și, deoarece lucrarea respectivă are în jur de 25 de minute, am zis să completăm cu ceva care se cântă mai rar din cauză că este mai scurtă; de obicei se cântă ca și uvertură acest "Capriciu italian", dar de data aceasta vom închide concertul cu el pentru că are un ton mai vesel, nu atât de dramatic cum este "Romeo și Julieta". Sperăm să placă publicului. Așteptăm cu drag publicul să audă un concert de Paganini, susținut de violonistul maghiar József Lendvay, și după aceea să ne delectăm cu muzica romantică, frumoasă și abundentă a lui Ceaikovski.


Așa cum publicul știe deja, dumneavoastră vă desfășurați activitatea la Cluj, la cele două opere de-acolo. Ce pregătiți imediat după acest concert de la Sala Radio?

Peste două săptămâni voi avea premieră de "Nabucco". În această stagiune, la cele două opere din Cluj, cu "Nabucco" inclusiv am patru premiere. Am început stagiunea cu premiera "Werther" la Opera Română, în octombrie; după aceea, în februarie, am avut premiera de "Lacul lebedelor", tot la Opera Română; în martie am avut premieră de "Samson și Dalila" la Opera Maghiară de data aceasta - după vreo 30 de ani s-a făcut o nouă producție de Samson - și acum urmează acest "Nabucco", la sfârșitul lunii mai.

Toți cei interesați, și cei care stau în Cluj și nu numai, sunt așteptați în ultima duminică din luna mai la ora 18.30 să vadă și să audă această splendoare a muzicii verdiene, această capodoperă care se numește "Nabucco". Va fi o producție nouă, o premieră la Opera Națională Română din Cluj.

Interviu realizat de Lucian Haralambie