ACUM:
22.00
Scena europeană
Înregistrări sau concerte în direct.
Urmează: 0.00 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...
Apoi: 0.55 Imnul de stat

Arhivă : Interviuri Înapoi

EU SUNT RADIO ROMÂNIA. Interviu cu dirijorul Cristian Oroșanu

Publicat: joi, 3 Martie 2016 , ora 14.30

Construită cu grijă și seriozitate, reputația profesională a dirijorului Cristian Oroșanu a determinat prezența sa pe multe scene ale Europei în compania unor ansambluri celebre: Orchestre de Paris în cadrul Festivalului de la Aix en Provence, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, Tonhalle Zürich, DSO Berlin, BBC Scotish Orchestra, Lamoureux, Israel Kibbutz Orchestra, Orchestre National Porto, a filarmonicilor din Strasbourg și din Bruxelles. La rândul său, șeful de orchestră ne-a vorbit despre rolul celor două posturi culturale Radio România:


După părerea mea, sunt două posturi - Radio România Muzical și Radio România Cultural - care încă păstrează o linie mai mult decât decentă, o linie de dorit pentru România și nu doar pentru românii din România, ci și pentru românii de pretutindeni. Eu foarte rar ascult radio când merg cu mașina, dar dacă ascult radio, ascult astea două posturi, vă spun sincer. Multă lume o să spună - pentru că sunt muzician, dar nu e adevărat! Am foarte mulți prieteni ne-muzicieni și însetați de cultură, nu doar de muzică, ci de orice înseamnă cultură în România, care ascultă aceste două posturi de radio.

Eu am fost foarte mulțumit să încep o colaborare cu aceste două radiouri, privitoare la Camerata Kronstadt, orchestra pe care o conduc la Brașov în calitate de dirijor, dar și director artistic. Am fost contactat de aceste două posturi de radio în mai multe rânduri și cu privire la alte colaborări de-ale mele atât în România, cât și în străinătate. România Muzical este un post care propagă cultura nu doar în România, ci și în străinătate.

Independența editorială mi se pare că are un rol crucial, pentru că în orice țară civilizată acesta este un element care se evidențiază la posturile de radio sau de televiziune.