ACUM:
19.00
Music box
Noutățile discografice din zona clasic, jazz&more.
Urmează: 20.00 Armonii preclasice O oază de liniște și echilibru.
Apoi: 21.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.

Arhivă : Interviuri Înapoi

EU SUNT RADIO ROMÂNIA. Interviu cu Marin Cazacu

Publicat: miercuri, 2 Martie 2016 , ora 12.13

A fondat Orchestra Română de Tineret. Este unul dintre cei mai apreciați violonceliști români cu o impresionantă carieră în spate, cu numeroase succese, cu numeroase realizări - Marin Cazacu. Muzicianul a vorbit despre importanța Radio România în peisajul cultural românesc și despre importanța unui serviciu public independent:


Cele două posturi culturale din România - Radio România Cultural și Radio România Muzical - le consider cele mai importante vârfuri de lance în promovarea culturii în România. Nu numai că segmentele de muzică și de artă în general sunt prezente pe aceste două posturi, dar promovarea personalităților care compun acest segment de cultură românească, a creațiilor care sunt propuse spre difuzare la aceste două posturi și, mai ales, toată conexiunea care se face cu cultura internațională fac cele două posturi să fie cele mai importante, de departe, la mare distanță de orice post care difuzează în România pe segmentul de radio. Mi se pare că aceste două posturi și-au demonstrat încă de la începuturile existenței lor poziția cea mai avansată pe care o poate avea într-o țară și o societate civilizată o componentă culturală. Sunt indispensabile și, mai ales, sunt cele mai potrivite într-o țară care are nevoie de informație, are nevoie de promovare - pentru că ele fac și acest lucru; promovează și creația românească și cea internațională - și, mai ales, face cultură de la A la Z.

Independența editorială este obligatorie. Sigur că sunt foarte multe posturi private care își desfășoară activitatea, dar o instituție publică cum este radioul public este important să fie prezent pe această scenă, această piață, este important să existe o componentă editorială de substanță pe toate domeniile de cultură. Eu cred că Radio România își desfășoară și acest segment cu brio și, mai ales, cu mare impact asupra publicului.

Interviu realizat de Lucian Haralambie