ACUM:
22.00
Scena europeană
Înregistrări sau concerte în direct.
Urmează: 0.00 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...
Apoi: 0.55 Imnul de stat

Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu tânărul compozitor Sebastian Androne

Publicat: marți, 9 Februarie 2016 , ora 14.08

Sebastian Androne este câștigătorul concursului de compoziție de la Marsilia din cadrul workshop-ului Tenso, rețeaua europeană a corurilor de cameră profesioniste, dedicat tinerilor muzicieni. Mai multe informații am aflat chiar de la compozitor.


Sebastian Androne, tocmai ce ai câștigat un important concurs de compoziție la Marsilia. Ce ne poți spune despre această victorie a ta?

Am fost extrem de surprins pentru că am avut niște colegi extrem de talentați. A fost un concurs în trei etape. Am câștigat înainte să aflu de acest premiu, în sensul că am avut niște profesori uimitori, am putut să colaborez cu uimitorul ansamblu vocal Musica Trez. Experiența pe care am avut-o acolo, lucrurile pe care le-am învățat sunt de neprețuit. Prima etapă a constat în trimiterea unor partituri cu CV și câteva recomandări. Au trimis zeci de compozitori. Am fost norocoși noi cinci. În a doua etapă, la Mechelen în Belgia. Pentru Belgia am avut de scris o schiță pentru Ansamblul Musica Trez. Bineînțeles că cei mai mulți dintre noi au scris chiar o piesă de 4-5 minute. Am avut 45 de minute cu acest ansamblu, timp în care au reușit să aducă piesele la stadiul de concert aproape. Între timp, acei profesori - James Wood, Leo Samama și Marco Stroppa - ne-au dat anumite sfaturi care sunt de neprețuit. Dintre acei cinci am fost selectați trei, care am mers mai departe spre Marsilia. Noi, aceștia trei, ori am avut de corectat lucrarea sau schița de terminat, ori de scris încă o piesă, ceea ce mi s-a întâmplat mie. Am avut de făcut anumite corecturi la prima lucrare - Fearfull darkness - și am mai scris încă o lucrare - Lucent Relics. Din păcate nu am înțeles bine, dumnealor mi-au spus să fac o lucrare mult mai mică, iar mie mi-a ieșit o lucrare de vreo 5 minute și n-au avut timp să-mi cânte ambele piese pentru că n-ar fi fost corect pentru ceilalți colegi; piesele mele ar fi fost extrem de lungi. Ambele piese sunt scrise pe versurile Reginei Maria a României.

Interviu realizat de Radu Mihalache