Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Recitalul pianistei Daria Tudor la ARCUB
Joi, 17 decembrie 2015, publicul este invitat la un recital susținut de tânăra pianistă Daria Tudor la sediul Arcub din strada Batiștei. Recitalul se înscrie în cadrul proiectului 'Ars Juventus', proiect de susținere al tinerilor creatori.
"Un copil de o excepțională valoare" și "un talent deosebit, cu o prezență scenică remarcabilă și un simț muzical care ne lasă să întrevedem un viitor de excepție." Sunt cuvinte folosite de maestrul Ilarion Ionescu-Galați, respectiv pianistul Matei Varga pentru a te descrie. Cum te vezi tu?
Mulțumesc pentru cuvintele frumoase din prezentare! Momentan mă văd un simplu student, un muzician în formare. Asta îmi doresc să fiu și mă bucur de fiecare dată când am ocazia să fac muzică.
Până la doar 18 ani ai câștigat deja o serie de premii importante. Care sunt, în opinia ta, provocările în a participa la astfel de competiții la vârste fragede?
Sigur, inițial presiunea este enormă! Concursul în sine trebuie să fie o bucurie și am încercat de fiecare dată să nu gândesc în concurs, ci să mă bucur de muzica pe care am ocazia să o cânt. Și… se pare că de câteva ori chiar a ieșit!
Ai ales să urmezi cursurile unei universități de profil din Germania. De ce acest pas?
Primul pas în a alege universitatea este profesorul cu care vei avea oportunitatea să lucrezi. Și mi-am dorit să lucrez, să intru la clasa profesorului Pascal Devoyon. Acesta a fost motivul principal pentru care am ales UdK Berlin. Sigur, în momentul de față Berlinul este un fel de capitală culturală a muzicii. Toți tinerii mari muzicieni sunt acum la Berlin și cu toții știm că Berliner Philharmonie este una din cele mai bine cotate orchestre la ora actuală. Să ai ocazia să o poți asculta în fiecare săptămână este ceva excepțional.
În această seară concertezi în Capitală. Care este programul recitalului de la ARCUB?
Programul e format din două părți. În prima parte - Preludiu și Fugă în Re major, Caietul I, de Johann Sebastian Bach, apoi Appassionata, Beethoven și voi încheia prima parte a recitalului cu o lucrare din creația maestrului Ulpiu Vlad, care împlinește în acest an 70 de ani. În partea a doua - Chopin, Scherzo nr.2, apoi Robert Schumann, Valse noble și, în încheierea recitalului, două lucrări din creația lui A.G. Weinberger.
Colaborarea cu maestrul Ulpiu Vlad a început acum doi ani, când am cântat împreună cu Georgeta Iordache și Ella Bokor un trio și a continuat până în prezent. Legat de A.G. Weinberger - este pentru prima dată când îi voi interpreta lucrările și este o adevărată provocare. E muzică nouă, e muzică frumoasă și mă bucur că o pot cânta la București.
Îmi doresc, pentru că mă întorc acasă și e în preajma Crăciunului, sper să aduc bucurie în sufletele oamenilor și, dacă timpul vă permite, cu cel mai mare drag vă aștept astă seară la 19.30, la ARCUB.