Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Pianistul Toma Popovici este solistul Orchestrei de Cameră Radio

Publicat: miercuri, 25 Noiembrie 2015 , ora 11.47

O seară Beethoven-Mendelssohn este propunerea de miercuri, 25 noiembrie 2015, a Orchestrei de Cameră Radio. Ansamblul va fi dirijat în acest concert de Tiberiu Oprea, urmând ca momentul solistic să fie semnat de pianistul Toma Popovici.


Cu Orchestra de Cameră Radio am colaborat de multe ori în ultima vreme, destul de regulat, atât în concerte solo, cât mai ales în concerte pentru două piane și orchestră, împreună cu doamna Dana Borșan. De fiecare dată când vin pe scena Sălii Radio este o mare plăcere și onoare să colaborez cu acești muzicieni. De Tiberiu Oprea mă leagă o prietenie foarte veche. Am fost colegi de bancă și dacă până acum colaborarea noastră muzicală s-a concretizat doar într-un concert acum șapte sau opt ani la Pitești, Concertul al II-lea de Brahms. Colaborarea noastră pe terenul de fotbal este mult mai îndelungată și mult mai bine sudată, el fiind un foarte bun număr 10, un creier al echipei. Pe vremea respectivă, a liceului, eu fiind omul potrivit la locul potrivit, cel care împinge mingea în poartă. Probabil că roadele acestei vechi colaborări se vor vedea pe scenă.


Ajungem și la concertul pe care-l veți interpreta, al doilea concert de Beethoven, unul cu o poveste interesantă. Care este istoria personală atunci când vorbim de pianistul Toma Popovici?

Concertul l-am învățat foarte devreme în cariera mea, prin liceu. L-am reluat pentru Concursul Beethoven de la Viena, din 2005, și l-am cântat în România acum vreo șase ani, pe scena Universității Naționale de Muzică. Aș putea să spun că inserția lui în programul Mendelssohn e foarte binevenită. Au un numitor comun, o tinerețe a stilului. Concertul de Beethoven face parte din prima perioadă de creație a lui Beethoven și Mendelssohn, dacă putem spune, face parte din prima perioadă a romantismului. Sper că voi avea, după acest concert, o amintire foarte plăcută, de ținut minte.

Încurajez și sper să vedem cât mai multă lume… Este un concert foarte atrăgător, cu muzică plină de elan tineresc, dacă aș putea rezuma!


Interviu realizat de Lucian Haralambie