Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Pianistul Josu de Solaun și muzica lui George Enescu

Publicat: miercuri, 4 Noiembrie 2015 , ora 12.14
Pianistul Josu de Solaun, câștigător al Concursului Internațional "George Enescu", ediția 2014, întreprinde în această perioadă o serie de proiecte muzicale menite a promova creația enesciană în spațiul american. Recitaluri cu program integral Enescu și lansarea unui CD care va cuprinde integrala lucrărilor de pian de Enescu sunt proiectele despre care Josu de Solaun a vorbit pentru postul nostru.


Domnule Josu de Solaun, recent v-ați aflat din nou pe scena Ateneului Român, locul în care ați câștigat premiul I la Concursul Internațional "George Enescu", în anul 2014. De data aceasta ați susținut un recital. Cum v-ați simțit cântând din nou la București?

Pentru mine este un amestec incredibil de sentimente. Sunt onorat pentru că sala are o istorie incredibilă. Mari muzicieni ai secolului XX au cântat acolo. Să fii parte din această istorie este o onoare. De asemenea, este o sală în care Enescu a cântat și a dirijat de atâtea ori. Este minunat, un muzician pe care îl admir atât de mult! Am mulți prieteni la București și știu că au făcut parte din public. Este foarte special să cânți într-un loc în care oamenii vin cu inima deschisă. A fost o experiență care m-a mișcat, m-a emoționat. M-am întors în locul în care am câștigat concursul, iar asta înseamnă foarte mult pentru mine.


Vorbind despre concurs, cum a influențat cariera dumneavoastră premiul obținut în 2014?

Mi-a oferit mai multe șanse de a cânta în România, motiv pentru care sunt foarte fericit, dar și în Europa, Statele Unite ale Americii. A avut o influență pozitivă asupra carierei mele. Am un contract cu Naxos Records pentru a înregistra lucrări de Enescu. Mi-a dat șansa de a susține recitaluri și concerte în România. Totodată, ideea de a îl avea pe Enescu în repertoriu este o mare onoare, pentru că simt că acum am o oarecare legitimitate în a-l cânta pe Enescu. Să pătrunzi în lumea lui este ceva deosebit pentru orice muzician.


De ce este muzica lui Enescu specială pentru dumneavoastră? Ce ați descoperit în muzica lui?

L-am descoperit pe Enescu acum 10 ani. A fost un moment frumos. Probabil că nu are același impact ca atunci când îi descoperi pe Bach, Mozart, Chopin, Schubert sau Brahms, însă pentru mine a lua contact cu muzica lui Enescu a fost ca și cum i-aș fi descoperit pe cei mai sus menționați. A fost minunat să îl descopăr la 20 de ani. În ceea ce privește muzica lui, cred că, la fel ca toate marile genii, a avut o minte care sintetiza, era capabil să combine în lucrările sale tradiția austro-ungară, polifonia, cu influențe franceze și românești. Cred că este o bogăție pe care o găsești rar în altă parte. O densitate de idei de un nivel extrem de profund, pe care le mai întâlnești doar la compozitori ca Bach, Beethoven. Enescu face parte din această categorie.


În Statele Unite ale Americii veți prezenta integrala lucrărilor pentru pian de Enescu. Ați avut deja un recital pe 14 octombrie. Ne-ați putea oferi ceva mai multe detalii? Când sunt programate următoarele?

Următorul va fi pe 30 octombrie, iar cel final pe 14 ianuarie. Încerc să cuprind tot repertoriul în trei concerte. Cred că totul va merge bine, deși unele concerte poate vor fi cam lungi. Suntem interesați de această muzică, oamenii vor să cunoască această muzică neglijată într-un mod atât de nedrept timp de ani de zile. Sunt fericit că pot să contribui, chiar și într-o mică măsură, la aducerea lui Enescu în conștiința muzicală internațională. Competiția mi-a influențat viața și, de asemenea, mi-a trasat acest scop, de a fi capabil să arăt oamenilor ceva atât de măreț, cum e repertoriul enescian. Este o adevărată misiune pentru mine.


Veți înregistra de asemenea muzica lui Enescu pentru Naxos Records. Când va apărea CD-ul?

CD-ul va apărea în timpul următorului festival, în septembrie 2016. Eu voi avea un recital la Ateneul Român, unde voi cânta două sonate pentru pian de Enescu dar și alte lucrări. În acest context, CD-ul va fi prezentat pentru prima dată în lume la București.


Interviu realizat de Alexandru Mija