Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Începe ediția aniversară a Festivalului Internațional 'Serile de chitară'

Publicat: marți, 27 Octombrie 2015 , ora 10.46
În perioada 28 octombrie - 30 noiembrie, Asociația Culturală Kitharalogos propune opt călătorii muzicale în lumea chitarei, cu ocazia ediției aniversare a Festivalului Internațional "Serile de chitară" ce reunește muzicieni de valoare din străinătate și din țară. Chitaristul Costin Soare ne-a vorbit despre festivalul din acest an.

Capetele de afiș ale acestei ediții aniversare ale Festivalului Internațional Serile de chitară sunt concertele extraordinare a doi muzicieni nemaipomeniți, aș spune eu, sunt doi chitariști invitați din străinătate, italianul Carlo Marchione și francezul Gabriel Bianco. Deci să spunem că ei vor fi în prim plan, însă avem și muzicieni de la noi, cu niște concerte foarte interesante. Amintesc aici concertul de deschidere care are loc miercuri, 28 octombrie, în care voi concerta alături de flautistul Ion Bogdan Ștefănescu, un muzician care cred că nu mai are nevoie de nici un fel de recomandare. E un program prin care pe de-o parte aniversăm 330 de ani de la nașterea a trei mari genii muzicale, Bach, Scarlatti și Handel, deci avem incluse în program trei sonate ale acestor trei compozitori. Pe de altă parte, vom prezenta muzici populare, dansuri și piese populare din Brazilia, din România și din Macedonia. Este un program, zic eu, foarte variat și foarte ofertant pentru public.


Pentru că ați vorbit de cei trei compozitori Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Handel și Domenico Scarlatti. Aceasta este și tema acestui festival. De ce ați ales muzica acestor compozitori pentru a V-a ediție?

După cum spuneam mai devreme, dat fiindcă se împlinesc 330 de ani de la nașterea acestor compozitori am ales cumva, muzica lor, să zic, ca leitmotiv al acestui festival. Ei or să apară în fiecare dintre concertele prezentate. Vor fi concerte în care o să apară numai unul sau doi dintre ei, dar important este că îi aniversăm și că oamenii vor asculta muzică scrisă de acești compozitori. Bineînțeles că chitara acoperă o arie foarte variată din punct de vedere stilistic și vom asculta muzici pornind din Renaștere, până la muzică contemporană. Avem de altfel și două lucrări în premieră absolută, în concertul din 25 noiembrie, de la Muzeul Enescu, o lucrare a lui Cătălin Ștefănescu Pătrașcu și una a lui Gabriel Mălăncioiu. Vă așteptăm să ne bucurăm împreună. Eu zic că va fi o sărbătoare a chitarei. Sunt opt concerte foarte frumoase. Intrarea este liberă la toate concertele și sperăm că publicul din București să vină în număr cât mai mare și să se bucure de muzica de bună calitate, de cum spunea Berlioz, "o orchestră în miniatură, care este chitara".


Interviu realizat de Lucian Haralambie