Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Antal Zalai este solistul Orchestrei Naționale Radio

Publicat: vineri, 23 Octombrie 2015 , ora 10.37

Violonistul Antal Zalai va fi prezent astăzi, 23 octombrie 2015, pe scena Sălii Radio. Muzicianul, laureat al Concursului Internațional "George Enescu", va interpreta partitura solistică a Concertului nr.1 op.28 în la minor pentru vioară și orchestră de Karl Goldmark, acompaniat de Orchestra Națională Radio dirijată de Cristian Oroșanu. Despre prezența pe scena Studioului "Mihail Jora", Antal Zalai a declarat:


Sunt foarte bucuros să revin la București. Am amintiri plăcute de aici, mai ales că în 2011 am fost unul dintre laureații Concursului "George Enescu". În același an, înainte de acel moment, în aprilie, am susținut un recital tot aici, la Sala Radio, cu un program Enescu-Bartok în care am cântat lucrările lor pentru vioară și pian. De atunci am vizitat alte orașe din România și acum revin cu drag pe această scenă.


Veți interpreta Concertul în la minor pentru vioară și orchestră de Karl Goldmark. Cum a primit orchestra această lucrare, una nouă pentru ansamblu, și cum ar trebui ea privită de către public?

În 2015 s-a împlinit un secol de la trecerea în eternitate a lui Karl Goldmark, un compozitor poate mai puțin cunoscut, dar un creator extraordinar. Chiar discutam cu Cristian Oroșanu, dirijorul Orchestrei Naționale Radio, și ne întrebam de ce acest concert nu este cunoscut pentru că este o lucrare superbă. Poate fi oricând comparat cu lucrările pentru vioară semnate de Felix Mendelssohn sau Johannes Brahms. Am considerat că este o oportunitate foarte bună de a-l cânta. Este pentru prima dată când îl prezint în concert și am decis să-l păstrez în repertoriul meu. Pentru orchestră, da, este o lucrare nouă. Cred însă că le place și lor și sunt sigur că va ieși totul foarte bine.


În general, cum descrieți colaborarea cu muzicienii români?

Sunt deja câteva concerte importante pe care le-am realizat cu muzicienii români. Am colaborat cu orchestrele filarmonicilor din România, la fel și cu dirijori de aici. Sunt încântat de fiecare concert de până acum. Simt că este o atmosferă prietenoasă și că avem viziuni comune în ceea privește muzica pe care o cântăm. Îmi este foarte ușor să vin și să cânt în România.

Concertul pe care îl voi prezenta în această seară este cu siguranță și o piesă nouă pentru public așa că mi-aș dori să fie receptivi la această muzică frumoasă și la final să aibă certitudinea că este o lucrare fantastică. Sunt sigur că o s-o îndrăgească.


Interviu realizat de Lucian Haralambie