Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu Simona Maxim, director executiv al Festivalului Internațional de Jazz de la Sibiu

Publicat: joi, 22 Octombrie 2015 , ora 15.21

A început o nouă ediție a Festivalului Internațional de la Sibiu, un eveniment care înseamnă pentru iubitorii genului nu doar întâlnirea cu nume importante din peisajul jazz-ului mondial. Este deja un reper, "o instituție" care te duce cu gândul la ceea ce înseamnă tradiție, consecvență, o privire cu o largă deschidere către cele mai diverse alcătuiri de stil și format pe teritoriul acestei muzici improvizatorice. Ne-a oferit câteva detalii Simona Maxim, directorul executiv al Festivalului.


Ce înseamnă, pentru Sibiu, Festivalul Internațional de Jazz?

"Sibiu Jazz Festival" este unul dintre evenimentele culturale majore, a fost unul dintre punctele forte ale programului Sibiu Capitală Culturală Europeană în 2007. Este o emblemă a Sibiului cultural.


Cum purtați pe umeri cei 45 de ani de existență?

Cu multă pasiune, care ușurează greutatea poverii. În momentul în care pui foarte mult suflet, mult entuziasm în ceea ce faci, nu simți duritatea și greutatea drumului pe care-l ai de parcurs. Întâmpinăm greutăți în mediul cultural…


Chiar voiam să vă întreb cu ce greutăți vă confruntați?

În primul rând, finanțările. Din păcate, este tot mai greu să obținem finanțarea pe care o merită un astfel de brand cultural, reprezentativ nu numai pentru Sibiu, ci și pentru țara noastră. Cu durere în suflet remarc cum în ultimii 20 de ani au dispărut două festivaluri emblematice pentru România, Festivalul Mamaia, Festivalul Cerbul de Aur. Sibiu Jazz Festival se zbate și iată că împlinim 45 de ani și ne considerăm în floarea vârstei.


Care sunt criteriile care determină alegerea unui anumit artist sau a unei formații?

Pentru anul acesta a primat muzicalitatea, armonia. Festivalul este situat sub o emblemă artistică a ceea ce unii numesc world jazz - world music și jazz, ritm, armonie, căldură muzicală și foarte multă culoare venită din rădăcinile tradiționale etno-folclorice, care se împletesc cu frumusețea și muzicalitatea ritmurilor de jazz.


Și câteva nume care figurează pe afiș… Ce ați recomanda unui necunoscător, unei persoane care vine pentru prima dată la acest festival?

Să nu piardă ziua de vineri, când, pentru prima dată în România, îl avem ca invitat pe Dorantes, celebru pianist de flamenco-jazz din Spania la ora aceasta. Este un spectacol aparte tocmai prin formula restrânsă - pian, percuție și dans flamenco.


Deci va fi și o componentă vizuală...

Da, o componentă vizuală și ritmică în același timp. Un alt moment special care vine ca o continuare a edițiilor precedente - ritmurile cubaneze. L-am avut pe Chucho Valdes la Sibiu, Harold Lopez Nussa, Omar Sosa, anul acesta vor fi cei de la "Soneros de Verdad", cu o explozie de muzică, ritm, son, danzon.


Artiști români sunt invitați?

Da, avem proiecte în coproducție. Este vorba despre Cvartetul internațional al lui Edi Jak Neumann. Ei vor prezenta un proiect special - In memoriam Ornette Coleman. De asemenea, Sebastian Spanache Trio. Am organizat în acest an și un program de rezidență artistică în colaborare cu Uniunea Europeană - EUNIC Jordan și Amman Jazz Festival, proiect în care doi muzicieni iordanieni - un chitarist și un percuționist - vor veni la Sibiu și vor colabora în premieră cu Sebastian Spanache la pian, din partea noastră și cu Alexandru Arcuș. Ei repetă în aceste zile și vor prezenta proiectul sâmbătă, 24 octombrie, în deschidere.


Și ultima zi de festival?

Ultima zi ne va duce sufletește în insulele Africii, Island Jazz - Mauritius, Madagascar, o splendoare de muzică.


Deci se va încheia în culori exotice. La final, vă rugăm să adresați o invitație tuturor iubitorilor de jazz din România, pentru a veni la Sibiu.

Sibiul vă așteaptă cu brațele deschise! Reluăm tradiții, obiceiuri vechi, într-o manieră actuală, orice fan de jazz se poate regăsi într-o anumită structură artistică a programului festivalului. Se adaugă concertele nocturne, celebrele jam sessions, care sunt o continuă surpriză, întrucât la jam session libertatea este totală.


Interviu realizat de Marina Nedelcu