Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Percuționistul Alexandru Anastasiu: 'Muzica lui Bach trăiește'

Publicat: miercuri, 14 Octombrie 2015 , ora 12.00
Alexandru Anastasiu este un tânăr instrumentist care se afirmă pe scenele muzicale din România datorită proiectelor sale muzicale interesante și a transcrierilor diferitelor piese pentru instrumentele de percuție pe care le mânuiește cu o tehnică perfectă. Un astfel de proiect este și turneul de promovare a compact-discului Bach Vibes, despre care Alexandru Anastasiu a vorbit într-un interviu acordat postului nostru.


Domnule Alexandru Anastasiu, sunteți aproape de finalul unui turneu de promovare a compact-discului Bach Vibes, alături de colegii din Trio Grave. Un proiect interesant, cu muzică de Bach adaptată pentru vibrafon și trio de corzi grave în diferite combinații. Ce lucrări de Bach ați ales pentru acest CD?

În primul rând Ciaccona pentru vibrafon solo este pentru prima dată înregistrată cu acest instrument. În al doilea rând, Passacaglia este o altă lucrare foarte importantă din creația bachiană, pe care am aranjat-o pentru vibrafon și trio de coarde - violă, violoncel și contrabas - împreună cu colegii mei Adrian Vasile - violă, Mircea Marian - violoncel și Daniel Dumitrana - contrabas. Și, nu în ultimul rând, Trio Sonata în mi minor, scrisă inițial pentru orgă ca și Passacaglia, pe care am transcris-o pentru vibrafon, violă și violoncel.


Este al patrulea compact-disc pe care-l semnați. Cum a apărut ideea lansării acestui album?

Acest album este în lucru de zece ani în ceea ce mă privește, de când am început practic să studiez mai serios la acest instrument; de fapt, de când au început să fie concertele constante, pentru că de-atunci consider eu cei zece ani de carieră, altfel ar fi fost mult mai mulți. Acest compact-disc a venit firesc. Împlinindu-se 330 de ani de la nașterea marelui compozitor și organist Johann Sebastian Bach, am crezut că este oportun să lansăm acest CD tocmai cu această ocazie.


Lucrări interpretate în primă audiție în această formulă. Odată cu aceste transpuneri, muzica lui Bach poate fi percepută poate altfel? Ați descoperit alte valențe ale muzicii lui Bach?

Ce aș putea să spun despre interpretarea noastră este că, într-adevăr, este inedită și, în același timp, este și o interpretare actuală. Încercăm să aducem muzica lui Bach într-o lumină nouă atât prin aranjamentele pe care le-am realizat, cât și prin interpretare.


Acest lucru face ca muzica să fie mai accesibilă și pentru publicul meloman, referindu-ne, oarecum, la concertele pe care le-ați avut până acum în acest turneu și la reacția publicului.

Trebuie să vă spun că a fost foarte bine primit atât la Bistrița, cât și la Cluj. Sunt convins că la fel se va întâmpla și la București, Pitești și Ploiești, aceasta fiind o primă etapă a turneului. Dorim să continuăm și cu alte concerte, în alte orașe, și dorim să îmbogățim proiectul cu ceva imagini vizuale. Avem mai multe idei, nu le divulgăm pe toate acum. Cu siguranță proiectul va crește și va ajunge acolo unde îi este locul. Muzica lui Bach trăiește!

Interviu realizat de Alexandru Mija