Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Cristina Sârbu despre 'Stagiunea de marți seara'

Publicat: marți, 13 Octombrie 2015 , ora 12.26

Astăzi, 13 octombrie 2015, Filarmonica George Enescu își deschide o nouă Stagiune de Marți Seara. Despre artiștii care vor urca săptămânal pe scena Sălii Mici a Ateneului ne-a vorbit muzicologul Cristina Sârbu.


Doamnă Cristina Sârbu, astăzi, la Ateneu, se deschide o nouă Stagiune de marți seara. Ce ne puteți spune despre această ediție?

Că este cea de-a șaptea și că, în conformitate cu ceea ce ne-am propus, și în această a șaptea ediție a Stagiunii de marți seara încercăm să aducem cât mai mulți stranieri, adică români aflați la studii în străinătate. Atunci când am înființat această stagiune de marți seara, ne-am propus să o dedicăm tinerilor, în general, și tinerilor care studiază în străinătate, în special. Și uite că am reușit! Chiar deschiderea de stagiune, astă seară, o face Ioan Dragoș Dimitriu, care este student la Viena. În noiembrie avem doi oaspeți de la Royal College of Music; pe Francesco Ionașcu la vioară și pe Alexandru Lazăr, pianist. De la Viena va veni Adriana Paler Nicolescu.

Nouă în această stagiune, pe lângă această programare a românilor aflați la studii în străinătate, este colaborarea cu Concursul "Remember Enescu" - le-am dat o seară de marți pentru câștigătorii ediției din 2014 - și o colaborare cu Concursul "Drumul spre celebritate"; au și ei o seară ca să-și prezinte laureații ediției a VI-a 2014.

În februarie avem doi vienezi - pianistul Daniel Dascălu și violoncelistul Ștefan Cazacu. În martie avem pe Sânziana Mircea din Koln, pe Aron Cavasi - violoncelistul care studiază la Viena, pe Adela Liculescu, care vine tot de la Viena și Daria Tudor, care este în primul său an de studiu la Berlin.

În aprilie, de la Essen, vine Daria Varlamova și… e adevărat, ne concentrăm pe cei aflați în străinătate, dar nu ne neglijăm nici tinerii care fac o carieră frumoasă, dar încă sunt elevi și n-au avut ocazia să plece din țară. Mălina Ciobanu de la Iași este o obișnuită a Stagiunii de marți seară și sperăm să o putem urmări și în anii viitori, oriunde s-ar duce.

În iunie avem oaspeți din Italia - pe violoncelista Rafaela Cardalopoli. A devenit o tradiție ca Stagiunea de marți seara să fie încheiată la sfârșit de iunie cu Cristian Sandrin, pianistul care studiază la Londra.

Cred că este destul de atractiv și destul de interesant acest program. Vreau să mai spun că atenția noastră pentru tineri a fost perpetuă și în gestul meu l-am avut mereu alături pe Marin Cazacu. Cu el am început Stagiunea de marți seara, cu el m-am sfătuit pe cine să invit. În acest proiect nu vrei tu să cânți, ci ești invitat să cânți atunci când ai dovedit, când ne-ai dovedit că meriți. Și uite, de exemplu, Cvartetul Arcadia a cânta prima oară în Stagiunea de marți seara, iar după aceea a devenit mondial. Înregistrarea lor se află în Radio, deci faptul că noi colaborăm atât de bine de atâția ani cu Radio România Muzical, care înregistrează aceste seri de muzică de cameră și le difuzează apoi pe post, este benefică de ambele părți.

Declarație preluată de Radu Mihalache