Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Marius Tabacu, managerul Filarmonicii din Cluj-Napoca

Publicat: miercuri, 30 Septembrie 2015 , ora 11.36

Ediția cu numărul 49 a Festivalului Internațional "Toamna Muzicală Clujeană" are prima manifestare programată miercuri, 30 septembrie 2015. Marius Tabacu, managerul Filarmonicii din Cluj-Napoca, ne-a vorbit despre ediția din acest an.


Concertul de deschidere a Festivalului "Toamna Muzicală Clujeană" are loc astăzi. Care sunt muzicienii care vor evolua în prima manifestare a acestei serii?

Concertul de deschidere va fi susținut de dirijorul Daniel Cohen, avându-l ca solist pe Michael Barenboim. Tot festivalul este axat pe numele celor doi mari compozitori ai secolului XX - George Enescu și Bela Bartok - pe care-i comemorăm și noi în anul acesta. În primul concert vom avea Rapsodia I în La major de Enescu, Concertul nr.2 pentru vioară și orchestră de Bartok și Simfonia a VII-a de Beethoven. De altfel, tot festivalul - este a 49-a ediție - este axat pe numele acestor doi mari compozitori.

Nu obișnuiesc să scot în evidență concerte fiindcă asta ar însemna să trec sub un con de umbră alte manifestări. Pentru noi, toate concertele sunt importante. Sper că și pentru public! Totuși, voi face câteva excepții… Vom avea Cantata profana dirijată de Cristian Mandeal, în varianta originală, cu textul românesc, așa cum a fost cules el de Bartok în peregrinările sale prin Transilvania. Și vom sărbători câțiva compozitori clujeni cum sunt Ede Terenyi, care împlinește 80 de ani, Hans Peter Turk - 75 de ani, Valentin Timariu - 75 de ani. Îl vom comemora pe Dan Voiculescu, care din păcate nu mai este printre noi; ar fi împlinit anul acesta 75 de ani.

Festivalul durează o lună întreagă, pe un buget foarte mic, dar asta este situația cu care ne confruntăm an de an și, totuși, încercăm să și reușim cât de cât să facem față, organizând cel mai longeviv festival de muzică clasică, de muzică cultă din țară și cred că și din Europa.

Publicul este binevenit. Facem tot posibilul să informăm cât mai pe larg, ceea ce se și reflectă la casa de bilete, fiindcă, în mare, biletele sunt deja epuizate.


Interviu realizat de Lucian Haralambie