Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Pr. Francisc Doboș - purtător de cuvânt al Arhidiocezei Catolice București

Publicat: marți, 23 Iunie 2015 , ora 13.00
Catedrala Romano-Catolică Sf. Iosif aniversează astăzi, 23 iunie 2015, 60 de ani de la declararea ca monument de cultură. Cu această ocazie, de la ora 19.30, în Catedrală va avea loc un concert de muzică sacră cu orchestră, cor, soliști și orgă, intrarea publicului fiind liberă. Detalii despre istoricul și construcția acestui monument de cultură, și, desigur, despre concertul aniversar, aflați dintr-un interviu cu Pr. Francisc Doboș - purtător de cuvânt al Arhidiocezei Catolice București.


Care sunt câteva dintre momentele importante în istoricul acestui lăcaș de cult?

Vizita Sfântului Papă, Ioan Paul al II-lea, din 1999, în Catedrală, am putea spune că este cel mai important moment din punct de vedere al comunității catolice din București, dar putem cataloga evenimentele importante - cele cultuale, aici ne referim la celebrările liturghice, la persoanele importante care au celebrat Sfânta Liturghie în catedrala Sf. Iosif și, mai apoi, la o serie îndelungată de prezență a evenimentelor muzicale, încă de când există catedrala, de 130 de ani. Aici este vorba de aspectul cultural, în care comunitatea catolică a fost și s-a integrat atât de bine cu orașul, cu oamenii care iubesc muzica, cultura, dar și care doresc să-și înalțe gândul nu numai prin rugăciune către Dumnezeu, ci și prin muzică.


Prin ce se caracterizează Catedrala Sfântul Iosif, din punct de vedere al construcției?

Catedrala Sfântul Iosif este opera arhitectului vienez Friedrich von Schmidt, construită între 1873-1884 și se caracterizează printr-un stil romanic, combinat cu elemente gotice. Este singura construcție de acest fel din București și este cunoscut faptul că printre operele arhitectului Friedrich von Schmidtse află și Primăria din Viena.


Marcați în 23 iunie acest moment aniversar, printr-un concert. Despre ce este vorba?

Este vorba de un concert susținut în Catedrală de Orchestra Barocă a Universității Naționale de Muzică din București, Radio Brass Ensemble și Corului Musica Sacra, este vorba de corul catedralei Sfântului Iosif. În cadrul concertului vor fi executate lucrări de Georg Friedrich Händel, Wolfgang Amadeus Mozart, Josef Rheinberger și Anton Bruckner, între alții. Prin aceste lucrări și, de fapt, prin concertul în sine, dorim să marcăm acest aniversar al catedralei ca monument de cultură, integrat cu monumentul care reprezintă teologic, pentru credincioșii catolici, locul prin excelență al Episcopului, locul de regăsire al credincioșilor catolici și, prin concert în sine, locul de regăsire al iubitorilor de muzică, de frumos.


Interviu realizat de Andreea Chiselev