Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Ansamblul 'Flauto Dolce' prezintă muzică veche din România secolelor al XVII-lea și al XVIII-lea la Budapesta și Viena

Publicat: vineri, 12 Iunie 2015 , ora 11.33

Formația condusă de Zoltan Majo cântă la invitația ICR Budapesta și Viena, în 12 și 13 iunie 2015.

Proiectul Institutului Cultural Român din Budapesta "Bijuterii muzicale" îi are ca invitați, anul acesta, pe membrii ansamblului Flauto Dolce. Ce reprezintă pentru dumneavoastră, domnule Zoltan Majo, prezența în cadrul acestui eveniment?

Este un moment important faptul că, datorită Institutului Cultural Român de la Budapesta, putem susține două concerte, chiar astăzi, 12 iunie 2015, într-un cadru minunat, la 30 de kilometri de Budapesta, în Palatul Regal de la Gödöllő. Acest miniturneu al ansamblului Flauto Dolce nu se termină aici, ci, datorită Institutului Cultural Român de la Viena, vom susține un concert important chiar în centrul Vienei, în Palatul Sternberg.


Turneul se va desfășura sub titlul "Muzică veche din România secolelor al XVII-lea și al XVIII-lea". Ce aduce nou programul ales pentru aceste concerte?

Precum bine este știut, noi promovăm muzica veche autohtonă. Totdeauna, fiecare concert aduce ceva nou. După o muncă intensă de cercetare întotdeauna se ivește o ocazie de a prezenta încă o piesă necântată sau chiar în premieră. Anul acesta, în acest miniturneu de exemplu, avem vechiul cântec românesc "Când eram eu tinerică" - textul îi aparține lui Ienăchiță Văcărescu - și câteva dansuri din aceeași epocă, a secolului al XVIII-lea. Dar, este bine știut, programul nostru este vast, începând de la arhicunoscutul Codex Caioni - secolul al XVII-lea, până la diferite manuscrise de la începutul secolului al XIX-lea.


Ați concertat în toată Europa, acum ajungeți în Ungaria și Austria. Ce proiecte urmează pentru Flauto Dolce și unde vă putem asculta în viitorul apropiat?

După acest miniturneu, sâmbăta viitoare (20 iunie) - la Gherla. Este o fostă localitate armenească, a avut chiar numele Armenopolis. Este Ziua Sf. Grigore și acolo vom susține un concert, în Biserica Armenilor, sub o pictură renumită de Rubens. Imediat, din 21 iunie, vom susține un turneu de 11 zile, cu multe concerte, în Germania, începând din Manheim și până în nordul Germaniei, la Osnabrüch.

Interviu realizat de Cosmina Popescu