Arhivă : Interviuri Înapoi

Prima ediție de Vibrate! Festival

Publicat: luni, 8 Iunie 2015 , ora 11.52

La Brașov are loc între 7 și 14 iunie Vibrate! Festival, un altfel de eveniment rezervat muzicii de cameră în care își găsesc locul și alte arte. Îl susțin tinere talente ale scenei europene de muzică clasică, având zeci de premii la concursuri din întreaga lume. Despre această serie ne-a vorbit Diana Ionescu, unul dintre directorii artistici ai festivalului.


Publicul brașovean se bucură de un nou festival - Vibrate! Cum a apărut această serie?

A apărut la inițiativa a trei oameni - a violonistului și compozitorului Vlad Maistorovici, a mea și a prietenului și colaboratorului nostru Mădălin Iacob, care este partea extramuzicală destul de importantă a festivalului. La inițiativa noastră, lucrurile s-au pus în mișcare. Este un festival pe o perioadă de o săptămână, un festival de muzică de cameră și arte, iar titlul vă poate spune destul de multe. Se referă la această posibilitate de a vibra prin artă. Pentru cei care doresc să intre pe site-ul festivalului www.vibratefestival.ro, vor putea găsi chiar citatul lui George Enescu de la care a pornit numele acestui festival. E un festival tânăr, cu tineri, pentru tineri - sigur, pentru toate categoriile de public, dar, în mod special, pentru tineri -, dinamic și dedicat acestei întrepătrunderi între arte, între artele plastice și muzică în această ediție și care dorește să facă să rezoneze atât publicul, cât și artiștii în locuri neconvenționale și în ipostaze neconvenționale.


Punctul comun al invitaților acestui festival este Colegiul Regal de Muzică din Londra. Care sunt artiștii care vor concerta pe scenele brașovene?

Artiștii, după cum ați spus, cei mai mulți dintre ei locuiesc încă la Londra; este vorba de Valery Sokolov, care va cânta pe vioara sa Stradivarius - un violonist extraordinar, care a câștigat Concursul Enescu în 2005. Alături de el vor fi numeroși alți interpreți, ca de exemplu Irina Botan - o pianistă română plecată de destul de multă vreme la Londra care concertează pentru prima oară după 13 ani în România. De asemenea, ea va veni însoțită de ansamblul său cameral Trio Monte. Va veni Daniele Palmizio - violist italian, Pau Codina - violoncelist spaniol. Vă pot spune foarte puține despre fiecare dintre ei, dar sunt sigură că oricine dorește să afle mai multe informații va fi copleșit de elogiile de care se bucură fiecare dintre acești interpreți.


Festivalul este susținător al candidaturii Brașovului pentru Capitala Europeană a Culturii în anul 2021. De ce considerați dumneavoastră că este Brașovul potrivit pentru acest titlu?

Este un oraș minunat, care are o bază culturală extraordinară și poate găzdui și organiza evenimente culturale extraordinare. Noi sperăm să contribuim la mărirea șanselor de succes ca Brașovul să devină capitală europeană a culturii.

Invitația este cu brațele deschise pentru oricine dorește să vină la aceste concerte. Foarte multe dintre ele vor fi cu intrare liberă; sunt câteva concerte cu bilete, dar toate aceste informații se pot găsi pe site. Ceea ce le pot promite din punct de vedere al interpretului și organizatorului de festival este că va fi o săptămână extraordinar de dinamică, de artistică și care-i va însufleți și entuziasma pe toți cei care vor participa.

Interviu realizat de Lucian Haralambie