Arhivă : Interviuri Înapoi

Sarah Nemțanu - solista Orchestrei Naționale Radio

Publicat: vineri, 15 Mai 2015 , ora 10.35

Pe scena Sălii Radio va urca în această seară de vineri, 15 mai 2015, violonista Sarah Nemțanu. Artista ocupă în prezent poziția de concertmaestru al Orchestrei Naționale a Franței, iar sunetul viorii ei poate fi auzit și în filmul 'Concertul' de Radu Mihăileanu. Alături de Orchestra Națională Radio dirijată de Nicolae Moldoveanu, va interpreta chiar opusul ce poate fi auzit pe coloana sonoră a peliculei amintite: Concertul op. 35 de Piotr Ilici Ceaicovski. Despre acest concert, Sarah Nemțanu a declarat:


Primul sens, pentru mine, de romantic nu înseamnă ceva naiv sau prea dulce, înseamnă și ceva foarte interior. Și concertul acesta are toate luminile, culorile din romantism; e, în același timp, ceva interior, ceva cu suferință... e viața. Are tot ce se întâlnește în viață.


Este același opus în jurul căruia a fost conceput scenariul filmului "Concertul", regizat de Radu Mihăileanu. Care sunt amintirile din acel proiect? Cum s-a desfășurat dialogul cu Melanie Laurent, care a interpretat rolul principal, și cu regizorul peliculei?

A fost o aventură foarte interesantă pentru mine, pentru că nu doar am cântat pentru filmul acesta; am înregistrat întâi concertul și după aceea Radu Mihăileanu a făcut scena finală pe care cânt. Șase luni am învățat-o pe Melanie Laurent nu să cânte la vioară, dar să mimeze frumos o violonistă profesionistă. Am fost la filmări - o săptămâna în România - pentru că o parte din scene s-au făcut aici. A fost o experiență care m-a ridicat. Ce am remarcat este că meseria de actor de cinema și cea de muzician sunt total invers, pentru că noi, muzicienii, pregătim acasă o piesă, un concert, zile și zile pentru o oră de muzică. Iar pentru o oră de film, totul e tăiat - două minute, o scenă aici, două minute, o scenă aici pentru un minut de film. Pregătirea pentru actor e total diferită și Melanie Laurent, actrița, a fost foarte surprinsă de meseria mea, pentru că m-a găsit cu orchestra în turneu și a văzut ce densitate, ce lucru este să cânți în direct tot timpul, pe scenă.


Într-un interviu acordat după premiera filmului, ați afirmat că acest proiect v-a schimbat modul de a privi muzica. Mai exact, ce înseamnă asta?

Scena este ceva unic. Pentru un actor de teatru și un muzician, scena este ceva pe care se oprește timpul. Nu știi dacă trece repede sau rar, este ceva… o paranteză specială. E adevărat, când am văzut ce se petrece la filmări, așa de tăiat… nu e spontan, nu e trăit. M-am hotărât că este o șansă să fac meseria asta, de direct!


La doar 21 de ani erați numită concertmaestru al Orchestrei Naționale a Franței. Care a fost prima reacție?

Eram în ultimul an la Conservatorul din Paris și era visul meu, clar, să fiu concertmaestru, să fiu prima vioară, pentru că tata era prima vioară la Bordeaux și am fost educată așa; l-am văzut pe el în repetiție cu colegii de la orchestră, am găsit că era ceva foarte uman și… când împarți așa muzica, asta este interesant pentru mine. Nu să cânți singură în concert, deși repertoriul simfonic ajută foarte mult un muzician ca să înțeleagă mai bine sonatele pentru pian și vioară de Beethoven. Când știi toate simfoniile de Beethoven, după aia se întâmplă ceva și înțelegi mai bine. Așa l-am văzut, așa-l văd, dar întotdeauna am fost convinsă de faptul că muzica simfonică folosește; este o bază ideală pentru un muzician. Cel mai important pentru mine, pentru meseria asta, e să fii pasionat, să-ți placă muzica.


Dirijorul concertului din această seară, Nicolae Moldoveanu, este, de asemenea, violonist. Cum a decurs colaborarea cu el și cu Orchestra Națională Radio?

Nicolae Moldoveanu este cineva care simte foarte frumos ce vreau când cânt și pentru că e violonist simte și mai bine direcțiile pe care le iau în concert. Am găsit, după repetiții, că Orchestra Radio are un nivel minunat. Vorbesc foarte sincer! Ascultă foarte bine toată lumea, sunt foarte concentrați și se simte că vor să facă bine. Asta îmi place foarte mult. Este un nivel foarte bun!

Să ascultați concertul acesta foarte cunoscut și așa de frumos! Să veniți cu copiii, cu toată familia să petrecem un moment frumos!


Interviu realizat de Lucian Haralambie