Arhivă : Interviuri Înapoi

'Ceaikovski in love' - la Ateneul Român

Publicat: joi, 23 Aprilie 2015 , ora 15.07

Orchestra Română de Tineret, condusă de Cristian Mandeal, va susține sâmbătă și duminică, 25 și 26 aprilie, două concerte la Ateneul Român. Ansamblului i se vor alătura percuționiști apreciați din țară și din străinătate, care vor evolua în cadrul Festivalului de Percuție intitulat "Ceaikovski in love". Detalii ne oferă domnul Dorin Ioniță, directorul general al Lanto Communication, organizator al manifestării.


Primăvara magică din acest an propune la Ateneul Român două concerte în care Orchestra Română de Tineret va evolua împreună cu unii dintre cei mai apreciați percuționiști români și străini. De ce ați ales o astfel de alăturare?

Pentru că Orchestra de Tineret trebuie să dea măsura valorii pe care o are și alături de acești mari interpreți - să nu uităm, în primul rând, de Bogdan Băcanu, român cu care ne mândrim. Cu acest prilej am să dezvălui poate nu neapărat un secret, dar firma Adam lansează cel mai recent model al său de marimbă, care se va numi Bogdan Băcanu, și va cânta la ea Bogdan Băcanu. Este o premieră internațională și, cu mândrie pot să spun, asta se întâmplă la București, în această Primăvară magică. În plus, Emmanuel Sejourne lansează în premieră mondială ultima sa lucrare. Iată că am dezvăluit deja două dintre mai multele surprize pe care le pregătesc aceste două concerte din această primăvară.


Ați vorbit de Emmanuel Sejourne care, împreună cu Peter Sadlo, va susține un workshop mâine, începând cu ora 17,00. Unde are loc această întâlnire și cui îi este ea adresată?

La Centrul de artă "Tinerimea română" și este adresat muzicienilor în general și percuționiștilor în special, tuturor percuționiștilor din România.


Vorbim, așadar, despre un festival de percuție, care se încheie cu un concert intitulat "Ceaikovski in love". Care au fost criteriile prin care s-a construit programul manifestării de duminică, de la Ateneul Român?

În primul rând prin ineditul concertelor. Cred eu că nu ne dezmințim cu concerte inedite și de mare valoare artistică. Această alăturare între Ceaikovski îndrăgostit și focul de artificii pe care-l creează prin sunet percuția nu mi se pare deloc nepotrivită, ci dimpotrivă. Inedit da, dar nepotrivit în nici un caz.

Vă aștept cu dragă inimă la Ateneul Român. Bilete se găsesc la casa de bilete a Ateneului Român și pe bilete.ro. Vreau să mulțumesc partenerilor mei - Radio România Cultural și Radio România Muzical - care întotdeauna au fost alături.


Care sunt celelalte evenimente pe care le pregătiți în această primăvară și care sunt promisiunile pentru Vara magică de la Ateneul Român?

Vara magică începe în 8 iulie la Ateneul Român cu Alexandru Tomescu și Orchestra Virtuozii, dirijată de maestrul Horia Andreescu. Vom continua cu Orchestra Română de Tineret, un concert care e un fel de repetiție generală pentru Festivalul Mahler din Italia. Apoi va urma Orchestra de Tineret a Germaniei, Orchestra de Tineret a Austriei, seniorul Valentin Gheorghiu. Vom încheia în 19 august cu o orchestră de tinere, pepiniera Orchestrei de Tineret, cei mai buni tineri din România, într-un concert de mare clasă, dirijat tot de Horia Andreescu. N-aș vrea să uit pe Mihaela Martin, care vine din nou în vara asta cu o mare surpriză. Pe lângă această Primăvară magică, pregătim încă o Vară magică.


Interviu realizat de Lucian Haralambie