Arhivă : Interviuri Înapoi

Festivalul Internațional Timișoara Muzicală a ajuns la ediția 40

Publicat: luni, 20 Aprilie 2015 , ora 16.00

Vineri, 17 aprilie 2015, a început cea de-a 40-a ediție a Festivalul Internațional Timișoara Muzicală. Concertul inaugural a avut loc în Sala Capitol și i-a adus pe scenă pe membrii orchestrei simfonice a Filarmonicii 'Banatul' conduși de dirijorul Radu Popa. Soliști au fost pianistul Martin Munch, violonistul Gabriel Popa și violoncelistul Filip Papa. În program: lucrări de Martin Munch, Adrian Iorgulescu și Johannes Brahms. Despre acest concert, dar și despre întreaga serie ne-a vorbit Ioan Coriolan Gârboni, directorul general al Filarmonicii "Banatul".


Ediția cu numărul 40 a Festivalului Internațional Timișoara Muzicală este deschisă de două opusuri contemporane. De ce ați ales acest program pentru concertul inaugural?

Din trei motive. În primul rând pentru că am crezut că fiind un festival internațional, care se desfășoară în România, am avea nevoie de o lucrare a unui compozitor român. Lucrarea "Semnale" semnată de Adrian Iorgulescu a avut succes. Am cântat-o și în alte țări, iar ținând cont de faptul că România este membră cu drepturi depline în Uniunea Europeană avem și onoarea să cântăm în primă audiție românească piesa pianistului Martin Mûnch. E un program interesant condus de Radu Popa și în care vor evolua și violonistul Gabriel Popa și violoncelistul Filip Papa, solist al Filarmonicii din Iași. Am încercat să realizăm o îmbinare între instituțiile culturale românești, un compozitor român și unul german.


Care sunt manifestările importante pe care le va găzdui Sala Capitol până în 28 mai?

Festivalul este destul de lung, de aproape o lună și jumătate. A trebuit să ne extindem pentru că am avut multe cereri de participare în cadrul festivalului. Pe lângă dirijorii casei, mă refer la Gheorghe Costin și la Radu Popa, mai avem dirijori invitați din Europa, chiar din America vom avea un grup în cadrul unui mini-festival româno-american. Una dintre manifestările foarte importante este chiar săptămâna viitoare, în care prim-flautistul Filarmonicii din Berlin, Michael Hasel, va dirija filarmonica noastră cu un program ambițios. Avem un compozitor român care locuiește la Paris - Horia Șurianu - a cărui lucrare pentru flaut și piccolo a fost dedicată filarmonicii noastre. Soliști vor fi Ion Bogdan Ștefănescu și Vlad Colar. E o bucurie mare că am putut extinde acest festival. În cadrul seriei vom avea și trei concerte în aer liber, chiar în piața Operei; unul îl vom dedica "Anotimpurilor" de Antonio Vivaldi. Ne-am gândit și la ieșirea filarmonicii în stradă pentru locuitorii orașului Timișoara. Avem o sală de 900 de locuri care este plină aproape la fiecare concert. E o bucurie mare că ei își rezervă timp să vină la aceste concerte. Le mulțumesc pentru participarea extraordinar de numeroasă în această stagiune și îi invit să urmească manifestările pe care le vom organiza în luna mai - vor fi concerte inedite. Vom avea o primăvară deosebit de fructuoasă și sperăm să se bucure așa cum ne bucurăm și noi atunci când îi vedem în sală.

Interviu realizat de Lucian Haralambie