Arhivă : Interviuri Înapoi

'Pianul călător' ajunge la Brașov

Publicat: joi, 2 Aprilie 2015 , ora 11.18

Cel de-al doilea concert susținut de pianistul Horia Mihail în cadrul ediției cu numărul cinci a turneului "Pianul călător" are loc joi, 2 aprilie 2015, la Brașov. Pianistul ne-a vorbit despre întâlnirea cu ansamblul simfonic al filarmonicii din localitate.


Sunteți solistul Filarmonicii din Brașov în Concertul nr.2 de Serghei Rahmaninov, o lucrare dragă dumneavoastră. Care sunt emoțiile ori de câte ori reveniți acasă?

Sunt emoții foarte mari, mai ales că acest concert, într-adevăr, mi-este foarte drag. Mi-era drag până acum câteva luni în calitate de simplu ascultător. Am decis să îl atac în urmă cu mai bine de un an și, iată, după debutul de la Galați urmează emoțiile de la Brașov. Este o piesă care pune probleme oricărui pianist, însă probleme care pot fi cu foarte multă ușurință rezolvate atâta vreme cât muzica pe care o faci împreună cu orchestra, împreună cu dirijorul este plină de acel simț poetic fără de care muzica în general dar în special cea a acestui al doilea concert de Rahmaninov nu poate exista.

Este o scenă nouă. E adevărat că am debutat în Brașov în urmă cu foarte mulți ani, însă asta se întâmpla la Teatrul Dramatic. Între timp, Filarmonica a schimbat mai multe locuri unde și-a ținut concertele în fiecare stagiune. Acum, de câțiva ani, cântă la Sala Patria, o sală renovată de curând, sală cu care, din păcate, încă nu ne-am obișnuit integral, deoarece are câteva probleme de acustică. Însă, profesionalismul colegilor mei de la Filarmonica din Brașov este de așa natură încât să facă aceste neajunsuri să nu fie observate de către public.


Pianul Călător este un proiect aparte pe scena muzicală românească, menit să aducă muzica clasică și în locuri în care ea practic nu exista până acum. De fiecare dată sălile au fost la fel - pline. Care e secretul succesului unui astfel de proiect?

Cred că fiecare proiect de succes trebuie să aibă o poveste. Dar, în același timp, cei care povestesc aceste lucruri trebuie să creadă în ele, iar echipa pe care am făcut-o împreună cu Radio România și Asociația culturală Accendo face în așa fel încât aceste povești să fie credibile. Nu mă refer doar la Pianul Călător, ci și la celelalte turnee pe care le întreprindem - Duelul viorilor, Vioara lui Enescu, Flautul fermecat. Sunt povești care îi fac pe oameni să se bucure și, cum spuneați mai devreme, într-adevăr există atât de multe locuri în care colindăm an de an, locuri în care muzica clasică practic nu există, iar noi încercăm să semănăm o sămânță în aceste locuri, cu speranța ca în viitor ea să rodească.


Programul propus în 2015 este unul romantic. Cu ce opusuri veți străbate țara în această a cincea ediție de Pianul Călător?

Am vorbit deja despre piesa concertistică; este vorba de Concertul nr.2 de Serghei Rahmaninov. Apoi, în recitalurile pe care le voi susține am ales să cânt muzică de Brahms - piesele pentru pian op.118, apoi Sonata Quasi una fantasia de Franz Liszt, Sonata Dante, iar în finalul recitalurilor un set de miniaturi absolut geniale fiecare în parte, și anume Carnavalul op.9 de Robert Schumann.


Un alt țel al proiectului este acela de a oferi pianul unei săli de concert. Ce oraș se va bucura de un nou instrument începând de anul acesta?

Este vorba de pianul călător numărul doi, cel care a stat pentru trei ani la Sânicolau Mare, la castelul Nako. El va pleca de acolo în cursul acestei luni și, după un periplu transilvan mai mult, va ajunge în Deva, unde va poposi pentru trei ani la Casa de Cultură din oraș.

Adresez o invitație tuturor celor care au posibilitatea și disponibilitatea de a veni la concertele și recitalurile din cadrul Turneului Pianul Călător - ediția 2015. Toate informațiile sunt disponibile pe site-ul pianulcalator.ro.


Interviu realizat de Lucian Haralambie