Arhivă : Interviuri Înapoi

Remus Azoiței - invitatul Filarmonicii 'George Enescu'

Publicat: marți, 31 Martie 2015 , ora 13.55

Duminică, 29 martie 2015, a urcat pe scena Sălii Radio într-un concert caritabil în beneficiul copiilor cu autism, iar săptămâna aceasta publicul are ocazia să îl urmărească în postura de solist al Filarmonicii "George Enescu". Violonistul Remus Azoiței, protagonistul acestor manifestări, ne-a vorbit despre activitatea sa din această perioadă.


Duminică ați evoluat în concertul "Suflet în culori" inițiat de Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Asociația Help Autism. De ce ați acceptat această invitație?

A fost un concert atipic pentru că menirea lui a fost de a strânge fonduri pentru copiii cu autism, copii care sunt marginalizați și uitați. Cineva trebuie să se aplece asupra lor și dacă nouă, artiștilor, ne-a dat Dumnezeu minte și putere să facem muzică și ne-a dat succes în viață, mi s-a părut normal să întoarcem privirile și către copiii care poate nu au asemenea șanse în viață. Ni s-a părut un lucru normal.


Săptămâna aceasta este una pe care o petreceți în România, pentru că joi și vineri sunteți solistul Filarmonicii "George Enescu". V-aș ruga să-mi vorbiți despre colaborarea cu acești muzicieni și cu dirijorul Ilarion Ionescu-Galați.

Maestrul Ilarion Ionescu-Galați m-a văzut crescând. De la liceu mi-a urmărit toate etapele de evoluție și mi-e ca un tată artistic. Îmi face o mare plăcere să cânt Concertul de Paganini, nr.1 în Re major, la Ateneu. Desigur, Ateneul este o a doua casă pentru mine. Mă simt foarte bine acolo. Orchestra Filarmonicii este ca o familie extinsă a mea. Am foarte mulți colegi de școală, de Conservator acolo; am crescut împreună și mă întorc acasă, într-un fel.

Aceste concerte sunt foarte dure. Este foarte greu să cânți acasă. Și la București am publicul meu, care este foarte exigent și știutor și ștacheta trebuie ținută întotdeauna foarte sus; mai ales la București. Mi-e mult mai ușor să cânt la Londra, cu orchestre de acolo și în sălile mari de acolo, decât la București. Acesta este adevărul.

Pentru un violonist, întotdeauna a cânta Concertul nr.1 de Paganini este un efort suprem și o recunoaștere a posibilităților muzicale și tehnice mai ales. Anul acesta se împlinesc 175 de ani de la moartea lui Paganini și am simțit o nevoie lăuntrică de a scoate acest concert de la naftalină. Cu cât studiez mai mult, cu cât îl cânt mai mult, cu atât îmi dau seama că este o lucrarea foarte valoroasă și mă identific pe undeva cu el.

Abia aștept joi și vineri să arăt ce pot și să ofer acest concert minunat tuturor celor prezenți în sală. Sper din toată inima ca toți doritorii să prindă bilet și să asiste la acest concert minunat.

Interviu realizat de Lucian Haralambie