Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu acordeonistul Richard Galliano

Publicat: vineri, 6 Martie 2015 , ora 22.46

"Ten years ago este piesa pe care am dedicat-o cântăreței franceze Barbara, cu ocazia revederii noastre" - spune Richard Galliano despre piesa ce dă titlul concertului său de duminică, 8 martie 2015, de la Sala Radio. Mai multe informații despre programul serii al cărei solist este acordeonistul francez în rândurile de mai jos:


Domnule Galliano, duminica aceasta cântați din nou la Sala Radio din București, de data aceasta cu Big-band-ul radio. De ce ați ales acest tip de colaborare muzicală?

Am ocazia să cânt destul de des cu big-band-uri. Am imprimat acum câțiva ani un disc cu BJO, care este orchestra de jazz din Bruxelles, deci am și un repertoriu în care acordeonul dialoghează cu alămurile, cu acest tip de orchestră. E o situație foarte interesantă din punct de vedere muzical.


Concertul poartă numele uneia dintre piesele dvs. - Ten years ago. Ce semnificație are această lucrare, ce eveniment special a avut loc în viața dvs. acum 10 ani?

Ten years ago este o piesă pe care am scris-o și dedicat-o unei cântărețe franceze foarte cunoscute și iubite aici - Barbara. De la primele noastre colaborări și până la următoarele trecuseră 10 ani, astfel că i-am dedicat, cu ocazia revederii, această piesă.


Știu că l-ați cunoscut pe Astor Piazzolla, iar concertul de duminică se deschide cu una dintre piesele compozitorului - Michelangelo. De ce cântați o singură piesă de Piazzolla?

Pentru că ea sună foarte bine în aranjament pentru big-band, merge înspre sfera jazzului, seamănă ca sonoritate cu muzica filmului Misiune imposibilă, scrisă de Lalo Schifrin, cu care Astor Piazzolla era bun prieten. Astor Piazzolla obișnuia să cânte această piesă în cvintet cu formația sa, dar eu am făcut orchestrația pentru big band și mi se pare că e o piesă potrivită pentru deschiderea sau încheierea unui concert,este foarte alertă.


Restul pieselor din program vă aparțin. Care a fost sursa de inspirație pentru acest concert?

Atunci când am realizat discul cu big-bandul din Bruxelles m-au rugat să aleg din repertoriul meu compoziții ce ar fi putut fi adaptate alămurilor, big-bandului, așa că am ales atât balade, cât și piese dinamice. Aș fi putut alege, de asemenea, standarde de jazz - poate o voi face data viitoare - dar acolo, pentru prima imprimare, am vrut să păstrez compozițiile mele.


Aranjamentele vă aparțin, de asemenea?

Da, o parte din ele, pentru că cealaltă parte îi aparține unui trompetist belgian. Ne-am împărțit munca astfel.

A consemnat Irina Cristina Vasilescu