Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Alexandra Silocea - pe scena Wiener Konzerthaus

Publicat: marți, 27 Ianuarie 2015 , ora 12.11

Pianista Alexandra Silocea va susține miercuri, 28 ianuarie 2015, un recital pe scena Wiener Konzerthaus. Manifestarea se înscrie în ciclul "Muzică și literatură".


Veți concerta pe scena Konzerthaus din Viena. Cum ați primit această invitație?

Aceasta este a treia apariție a mea la Wiener Konzerthaus. Anul trecut am cântat în același ciclu de concerte "Muzică și literatură", iar în 2008, când am debutat la Konzerthaus a fost cu Orchestra de Cameră Vieneză și am cântat un concert de Mozart în Mozart-Saal. Concertul din 28 ianuarie este în Schubert-Saal.


Pentru că ați vorbit de concertul din anul 2008 în care ați debutat, cum vedeați atunci Konzerthaus și cum o vedeți acum?

E o întrebare frumoasă… Atunci doar ce terminam studiile la Viena și pentru mine Konzerthaus însemna ceva aparte pentru că, pe perioada studiilor, obișnuiam să dau paginile tuturor marilor pianiști care concertau aici. Așadar, pentru mine a fost o mare bucurie să mă aflu de data aceasta pe scenă fără partitură, dar să văd exact cum este să fii la pian și nu lângă pian.


Care este programul acestui recital?

Recitalul acesta este de fapt un ciclu de concerte din Seria "Muzică și literatură", foarte iubit de către publicul vienez și care este mereu sold-out imediat ce se pun biletele în vânzare. Voi avea alături de mine un actor, pe Martin Vischer, și la concert va fi recitat un fragment din cartea lui Italo Calvino - Der Baron auf den Bäumen - care se desfășoară undeva pe la 1867. Muzica a fost atent aleasă și este intercalată cu textul. Voi cânta două sonate de Scarlatti, apoi Le rappel des oiseaux și Les sauvages de Rameau, La Tic-Toc-Choc de Couperin, Mozart cu o sonată și Enescu, Suita I de pian Preludiu și Adaggio.


În opinia dumneavoastră, cât de important este ca un solist român să reprezinte școala muzicală din România, să cânte opusurile românești?

Este extrem de important, mai ales că opusurile românești sunt foarte iubite în străinătate, publicul adoră această muzică, drept pentru care eu am înregistrat acum al treilea disc care va apărea în martie la Casa de discuri Avie Records - Sonatele de violoncel și pian de Enescu, Prokofiev și Șostakovici, alături de Laura Buruiană.


Cum a început această colaborare?

Această colaborare s-a ivit pur și simplu foarte spontan. Pe Laura o știam mai mult prin prieteni, când ea studia la Paris și eu studiam la Paris - ea începea, eu terminam. Iar ei i-au plăcut foarte mult sonatele de pian pe care le-am înregistrat eu ca disc de debut la Avie Records; a luat legătura cu mine și a vrut neapărat să facem Sonata de Prokofiev împreună. După aceasta am convenit că ar fi frumos Enescu și Șostakovici împreună cu Prokofiev.


Despre alte proiecte ne puteți vorbi?

După acest concert mă pregătesc pentru Germania, unde voi cânta Concertul nr. 3 de Prokofiev alături de Meininger Hofkapelle și de Leo McFall. Urmează alte concerte în Anglia la Manchester, Suedia, Irlanda…

Interviu realizat de Lucian Haralambie