Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Sabin Păutza dirijează Orchestra de Cameră Radio

Publicat: miercuri, 21 Ianuarie 2015 , ora 12.24

În această seară, de miercuri 21 ianuarie 2015, dirijorul și compozitorul Sabin Păutza revine pe scena Sălii Radio, unde se va afla la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio. Fost director artistic și dirijor principal al celei mai vechi orchestre din New Jersey, Plainfield Symphony, în prezent Dirijor Onorific pe viață al ansamblului, va deschide programul din această seară cu o lucrare ce îi poartă semnătura - "Fantezia pe teme de Mozart". Despre lucrare ne-a vorbit chiar Sabin Păutza:


Am scris asta când s-au sărbătorit 250 de ani de la nașterea lui Mozart, în 2006; am avut concert acolo, în State, cu filarmonica mea. A fost un program integral Mozart, cu arii din opere, cu simfonii. Și am zis, decât să fac o uvertură, mai bine să scriu ceva în memoria lui, ca o glumă muzicală, ca un cadou pentru el… și a ieșit această fantezie pe teme foarte cunoscute din operele lui, din muzica de cameră, din "Mica serenadă", din simfonii… și a ieșit așa, un fel de glumă muzicală, ca un divertisment de 9-10 minute, care, oriunde l-am cântat, a plăcut foarte mult și cred că o să-i placă și lui dacă ascultă.


Solistul din această seară este pianistul Lucian Velciu. Nu sunteți la prima colaborare cu el.

Nu. Am mai cântat acum câțiva ani, când era mai tânăr și m-am bucurat să-l revăd și să reluăm această colaborare. Sigur, o să fie altfel pentru că nu mai suntem la fel după niște ani. Facem Concertul nr. 3 de Beethoven, iar în încheiere va fi Simfonia a II-a de Schubert, care e o lucrare de tinerețe, dar care se cântă din păcate prea rar și cred că merită să o readucem în circuit. E o lucrare foarte bună, eu am și înregistrat-o.

Îmi place să fac lucruri mai puțin bătătorite. Întotdeauna propun conducerilor filarmonicilor niște lucrări care nu s-au mai făcut, niște lucrări mai noi, niște lucrări mai puțin cântate.


Cu Orchestra de Cameră Radio, înaintea acestui concert, ați realizat și o serie de înregistrări. Cum s-a dezvoltat în timp această comunicare cu Orchestra de Cameră Radio?

Ooo, nu mai țin minte când am colaborat prima dată… După '90 am venit în fiecare an, iar de trei ani sunt în România și mă duc în vizită în America. M-am întors acasă și dirijez mai toate orchestrele din țară, iar cu Orchestrele Radio am avut întotdeauna concerte foarte bune și m-am bucurat de o primire frumoasă și am avut colaborări foarte bune.

Sala Radio este foarte bună din punct de vedere acustic, a fost construită pentru așa ceva. Arată bine, este gândită bine, fiecare scaun din sală are o vedere perfectă asupra scenei și e suficient de mare să poți să faci vocal-simfonic. Am făcut aici concerte de jazz, am dirijat Madrigalul aici, acum doi ani, pe scena asta, când s-au sărbătorit 50 de ani de la înființare. Deci, este o sală foarte bună. Se deosebește de sălile mari din lume unde am cântat. Fiecare sală, ca orice om, are o amprentă a ei, are un specific al ei.


Ce urmează pentru dumneavoastră după concertul din această seară?

Mai am ceva colaborări, mai puțin ca în anii trecuți pentru că peste două săptămâni împlinesc 72 de ani și doctorii mei zic să o las mai moale - să mă mai uit și în oglindă, și în buletin… nu mai suntem tineri. Dar pe mine asta mă ține! Eu nu concep să stau. Muncesc și în zilele de sărbătoare, mă rog la Dumnezeu să mă ierte, dar eu și de Crăciun am lucrat. Dar compun, orchestrez, adică lucrez ceea ce eu cred că știu să fac cel mai bine. Am concerte în țară. Imediat la Tg. Mureș, în prima săptămână din februarie, fac un concert de muzică americană. Așa mi-au cerut. "Din lumea nouă"… numai muzici americane de toate felurile; cu Corul Filarmonicii din Tg. Mureș și cu Orchestra. Și mai am cu orchestre din țară: dirijez la Sibiu, la Brașov, la Bacău, la Craiova.

Interviu realizat de Lucian Haralambie