Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. 'Nu-i lumină nicări' - concertul de Crăciun al Operei Naționale din Cluj-Napoca

Publicat: luni, 15 Decembrie 2014 , ora 11.29

Opera Națională Română din Cluj-Napoca organizează vineri, 19 decembrie 2014, Concertul de Crăciun al instituției. Grigore Leșe și Marcel Pavel vor fi invitații soliștilor, Orchestrei, Corului și Corpului de balet ale Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Detalii ne oferă Sabin Mircea Rus, managerul acestui proiect.


Vineri, 19 decembrie 2014, Opera Română din Cluj-Napoca are programat concertul de Crăciun. Ce ați pregătit pentru public?

E un program larg, policrom, orientat în special spre acea categorie de public ce nu ne frecventează în mod curent, astfel încât să fie un spectacol de care să se poată bucura întreaga comunitate, cu atât mai mult cu cât sala este foarte mare. Luați în calcul faptul că noi eram pregătiți și aveam planificat un spectacol în sala noastră, care are o capacitate de 928 de locuri, ori, relocând acest spectacol în noua Sală Polivalentă a Clujului, ne-am trezit că avem 7,000 de locuri disponibile pentru public acolo. Asta ne-a obligat să ne reconsiderăm inclusiv programul și să îl orientăm spre o categorie de public mult mai largă, să-l așezăm într-un ritual mult mai accesibil.


Cei doi invitați ai acestui concert sunt Grigore Leșe și Marcel Pavel. De ce i-ați ales pe aceștia?

Marcel Pavel este deja un obișnuit al Clujului - el a cântat și la Zilele Clujului și cu alte ocazii. E un artist care are deja un public la Cluj-Napoca. Grigore Leșe, dimpotrivă, n-a fost de multă vreme la Cluj, în condițiile în care este extrem de notoriu în zona transilvană. El, pe de altă parte, este și absolvent al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima", deci e colegul nostru oarecum, așa că a fost, cred eu, soluția cea mai bună pentru care am putut opta astfel încât să dăm această dimensiune programului. În același timp, reușim în acest fel să îl și aducem într-o zonă mai aproape de ceea ce înseamnă sărbătorile de iarnă și să-i dăm cumva o caracteristică și în această dimensiune, a unui program asezonat pentru ajunul Crăciunului.


Însă nu doar Grigore Leșe și Marcel Pavel sunt invitații acestui concert de Crăciun. V-aș ruga să nominalizați și celelalte grupuri care vor participa.

Distribuție este una extrem de largă. Avem Ansamblul de soliști, Corul, Baletul și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Alături de aceștia vor evolua și Corul Junior Vip al Colegiului Național de Muzică din Cluj "Sigismund Toduță". Aș mai adăuga, cu permisiunea dumneavoastră, doi invitați care sunt poate la fel de speciali chiar dacă nu sunt la fel de notorii, ambii vin din zona prusacă a lucrurilor de la Viena, respectiv Germania - tenorul Cosmin Ifrim și basul Zoltan Nagy, doi artiști absolvenți ai Academiei de Muzică din Cluj, extrem de prețuiți și extrem de îndrăgiți de publicul clujean.

Ne dorim foarte mult ca acest proiect care se încadrează într-un program inițiat de noi în urmă cu un an - programul "Opera pentru cetate" - să scoată opera din spațiul teatrului liric și să o aducă mai aproape de public. Ne dorim mult să avem o reacție reciprocă din partea publicului clujean, deocamdată ei au răspuns foarte bine - dacă stăm să ne uităm pe planul de sală, nu mai sunt foarte multe locuri disponibile - și cred eu că aceia dintre spectatori, dintre clujeni, care nu și-au luat încă un bilet dar vor neapărat să ne vadă în seara de 19 decembrie se vor grăbi să prindă aceste ultime locuri. Noi ne-am bucura să avem sală plină și ne-am bucura să putem oferi comunității un regal, un spectacol special de Crăciun, care poate în perspectivă va deveni o tradiție la Cluj-Napoca.

Interviu realizat de Lucian Haralambie