Arhivă : Interviuri Înapoi
Ștefan Tarara este câștigătorul secțiunii vioară a Concursului Internațional 'George Enescu'
Aseară, 18 septembrie 2014, a avut loc finala secțiunii de vioară din cadrul Concursului Internațional ,,George Enescu". Pe scena Ateneului Român au evoluat violoniștii Roudine Fedor, Bae Wonhee și Ștefan Tarara. Din program au făcut parte Concertul pentru vioară și orchestră în Re Major op. 35 de Piotr Ilici Ceaikovski, interpretat de Bae Wohnee și Ștefan Tarara și Concertul în re minor op. 47 de Jean Sibelius, în versiunea interpretativă realizată de Roudine Fedor. Câștigător a fost desemnat violonistul de origine română Ștefan Tarara, născut în Germania, de la care am obținut câteva impresii la finalul concursului.
Ștefan Tarara, cum resimte un interpret presiunea unui concurs de asemenea anvergură ?
Ștefan Tarara: Este cu adevărat dificil pentru că am cântat în primele etape, iar acestea au fost foarte intense, dar a fost bine pentru că am fost concentrat, mi-am făcut treaba bine, am cântat bine și am fost mulțumit. Acum, în finală, am știut că această zi îmi poate schimba viața. A fost cu totul diferit față de primele zile de concurs. Am mai participat și la alte concursuri, am mai câștigat alte competiții, dar Concursul Enescu a fost cu adevărat cel mai important și cel mai dificil pentru mine. Părinții mei vin din România, întreaga mea familie e din România, eu vorbesc românește, așa că pot spune că Enescu face parte din ființa mea, fără să exagerez. Îmi place să cânt muzica lui Enescu și faptul că am avut de interpretat o lucrare enesciană în semifinală a fost foarte important. Apoi urmează finala, urci pe scenă și interpretezi aproximativ jumătate de oră Concertul de vioară de Ceaikovski. Da, este o presiune foarte mare, vă puteți imagina. Când am urcat pe scenă am fost destul de emoționat, dar în timp totul a decurs bine. Sper ca la următorul concert pe care îl voi susține aici să fiu mult mai relaxat. Sunt foarte fericit că am câștigat premiul.
Tot despre Concursul George Enescu ne-a vorbit și violonistul Pierre Amoyal, președintele juriului secțiunii de vioară.
Pierre Amoyal: Am fost bucuros că în această seară am avut în finală trei violoniști foarte buni, așa cum se întâmplă la marile concursuri de vioară din lume, dar cel mai important a fost faptul că a fost foarte dificil să alegi, pentru că în semifinală toți concurenții au avut un nivel foarte ridicat, și nu doar în semifinală, ci încă de la debutul competiției. A fost o perioadă frumoasă, eu și colegii mei din juriu suntem cu adevărat impresionați de ceea ce s-a întâmplat aici. Astăzi este foarte important pentru tineri să câștige asemenea competiții. În primul rând obțin niște satisfacții de ordin material, care le sunt folositoare, iar apoi oportunitatea de a evolua ca soliști în concerte simfonice. Pe viitor mă voi întoarce aici ca să cânt împreună cu Ștefan Tarara Concertul pentru două viori de Mozart, dar și premiera mondială a unei lucrări compuse de un fost student al meu, tot român, Vlad Maistorovici. Va fi o zi foarte specială pentru mine, pe 11 septembrie 2015.