Arhivă : Interviuri Înapoi

Violonista Janine Jansen: 'Cred că în muzică nu te poți ascunde. Așa cum sunt ca muzician sunt și ca om'

Publicat: duminică, 14 Septembrie 2014 , ora 12.42
Janine Jansen a fost numită de presa internațională "un super-star al violonisticii contemporane". Muziciana olandeză în vârstă de 36 ani este invitată să susțină concerte pe cele mai importante scene de concert, colaborează cu marile orchestre ale momentului (printre ele Filarmonicile din Berlin și New York sau Concertgebouw din Amsterdam) și este artist exclusiv al uneia dintre cele mai importante case de discuri dedicate muzicii clasice - Decca. Albumele Janinei Jansen au fost recompensate cu numeroase premii ale industriei discografice, iar albumul ei "Vivaldi" este în prezent bestseller-ul absolut în zona muzicii clasice la www.itunes.com - o confirmare a staturii excepționale a acestei muziciene pe care nu am putut-o asculta niciodată pe o scenă românească, ci doar în înregistrările difuzate la Radio România Muzical.

Janine Jansen este invitata specială a concertului care închide Festivalul BBC Proms - Ultima noapte la Proms, concertul emblematic pentru acest festival considerat cel mai important din lume în ceea ce privește muzica clasică. Janine Jansen va evolua alături de Corul și Orchestra Simfonică BBC, dirijate de Sakari Oramo, iar concertul poate fi ascultat în direct sâmbătă, 13 septembrie, de la ora 21.30, la Radio România Muzical. De altfel, este pentru prima dată când acest concert este comentat la radio de un jurnalist român, chiar din studiourile BBC - Liliana Staicu, managerul Radio România Muzical, va surprinde de la fața locului atmosfera entuziastă, tipic britanică, a "Ultimei nopți la Proms".

Și tot pentru prima dată, un jurnalist român, Andreea Chiselev, redactor Radio România Muzical, a dialogat cu violonista Janine Jansen.


Ați cântat de multe ori la BBC Proms
, ați și deschis festivalul, dar de data aceasta sunteți solistă în concertul final al prestigiosului eveniment. Cum ați descrie atmosfera de la BBC Proms și ce înseamnă această seară pentru dumneavoastră?

Este o experiență foarte captivantă, unică! Este minunat, oamenii chiar vin acolo pentru a asculta muzica, sunt mari iubitori de muzică. Am cântat de multe ori în acest festival și atmosfera - deși sunt atât de mulți ascultători în superba Royal Albert Hall, 5-6000 - pare a fi totuși foarte intimă. Iar să fiu invitată să cânt în ultima seară este o onoare. Până acum am experimentat acest moment doar la televizor, încă de când eram mică. Este o adevărată sărbătoare! Oamenii stau și în picioare în mijlocul sălii, atmosfera este o minunată nebunie, e extraordinară și abia aștept acest moment.


În România vă cunoaștem deocamdată doar prin CD-urile dumneavoastră. De aceea am dori să știm mai multe de la dumneavoastră despre cele mai recente dintre ele, pe care le-am ascultat la Radio România Muzical și au fost incluse de asemenea în campania noastră "Votează discul de muzică clasică al anului": Bach, muzică de cameră de Schönberg și Schubert și CD-ul cu lucrări de Prokofiev.

Ca muzician, îmi place să abordez un repertoriu foarte variat. Iubesc muzica de cameră și am cântat întotdeauna foarte multă de-a lungul anilor. CD-ul cu muzica de cameră ce cuprinde Noapte transfigurată de Schönberg și Cvintetul de coarde de Schubert este realizat împreună cu prieteni apropiați, alături de care cânt de foarte multă vreme iar aceste două lucrări se numără printre preferatele mele în ceea ce privește repertoriul cameral. A fost un proiect minunat!

Legat de CD-ul cu muzica lui Prokofiev, trebuie să vă spun că îmi place de asemenea să combin repertoriul de concert cu cel cameral. Așa că am ales Concertul nr.2 pentru vioară - o lucrare care este într-un fel camerală, pentru că nu are o orchestrație amplă, nu este cea mai mare lucrare simfonică la care ne putem gândi iar dialogul dintre instrumente, felul în care comunică în această partitură este foarte plăcut. Am ales să o combin cu una dintre sonatele pentru vioară și pian și cu minunata Sonată pentru două viori, care nu este foarte des cântată. L-am avut alături pe Boris Brovtsyn, un violonist extraordinar cu care am cântat foarte mult și care a făcut parte de asemenea de pe CD-ul cu muzică de cameră despre care vorbeam înainte. Și acesta a fost un proiect foarte interesant.

Iubesc de asemenea repertoriul baroc și am realizat cea de-a doua înregistrare cu muzică de Bach, de această dată am ales două dintre concertele faimoase pentru vioară, cel în La major și cel în mi minor, din nou combinate cu sonate, deci cu muzică de cameră. Aici l-am avut alături pe tatăl meu, care este clavecinist. Pentru acest proiect am format de altfel ansamblul meu propriu și a fost foarte plăcut, dar și o provocare să fac asta, să pornesc pe un teren nou, să spunem. Fratele meu Maarten, tatăl meu și alți prieteni fac parte din acest ansamblu și a fost foarte interesant să ne realizăm propria interpretare. Am fost în turneu prin Europa cu acest program, din păcate nu și în România dar sper că asta se va întâmpla în viitor!


Cum v-ați descrie drumul spre succes, care au fost pașii pe care i-ați urmat?

A fost o întreagă dezvoltare, fiecare are drumul propriu iar pentru mine a avut un rol foarte important prima mea profesoară de vioară, care m-a stimulat foarte mult să cânt muzică de cameră, adică să învăț să colaborez cu alți muzicieni. Am apărut de la o vârstă foarte fragedă în fața publicului și nu neapărat concertele în sine, ci această experiență a fost foarte importantă pentru mine - pentru că am văzut apoi că a fi în fața publicului - și iată și acum, în ultima noapte BBC Proms - poate fi foarte solicitant din punct de vedere emoțional. Am cântat la început multe concerte în orașul meu natal și în Olanda, iar apoi, cam în anul 2002, deci în urmă cu 12 ani deja, am debutat la Londra și am intrat ulterior în legătură cu casa de discuri cu care lucrez și acum - Decca. Acesta a fost un pas mare. Am avut în fiecare an înregistrări și proiecte noi și interesante, iar din experiența înregistrărilor am avut de asemenea foarte multe de învățat. Este un proces continuu, dar iubesc să fac muzică și vreau să cânt și să găsesc de fiecare dată forma de comunicare cu muzica și muzicienii.


Cum este Janine Jansen în afara scenei, cum v-ați descrie?

Asta este foarte greu de zis despre mine însămi! Cred că în muzică nu te poți ascunde. Așa cum sunt ca muzician sunt și ca om. Sunt plină de pasiune și foarte implicată, trăiesc întotdeauna fiecare moment, pe scenă și în viață.


La final, un mesaj pentru publicul din România?

Îmi doresc foarte mult să vin în România, pentru că nu am fost niciodată aici și cred că anul viitor voi veni la București pentru a concerta alături de Orchestra Concertgebouw în Festivalul Enescu! Aștept acest moment și sper să vă întâlnesc pe toți atunci!

Înregistrarea concertului de sâmbătă, 13 septembrie - "Ultima noapte la Proms" va putea fi ascultată, începând de luni, 15 septembrie, pe site-ul postului Radio România Muzical până în 14 octombrie 2014.

Discurile Janinei Jansen sunt disponibile în magazinele de specialitate din România sau la www.deccaclassics.com.

Interviu realizat de Andreea Chiselev