Arhivă : Interviuri Înapoi

Prima orchestră din România pe scena Filarmonicii din Berlin

Publicat: marți, 24 Iunie 2014 , ora 13.14
În premieră pentru un ansamblu simfonic din România, Orchestra Română de Tineret evoluează în 24 iunie 2014, în cadrul unui concert extraordinar pe scena Sălii Filarmonicii din Berlin, ca invitată de onoare în cadrul Festivalului European de Orchestre de Tineret de la Berlin - "Young Euro Classics".

Pe faimoasa scenă berlineză membrii Orchestrei Române de Tineret vor interpreta Trei dansuri românești de Theodor Rogalski, Rapsodia spaniolă de Maurice Ravel, Dansul celor șapte văluri din opera "Salomeea" de Richard Strauss și Simfonia a VI-a în si minor "Patetica" de Piotr Ilici Ceaikovski. La pupitrul dirijoral se va afla Cristian Mandeal. Am vorbit în ziua concertului cu Marin Cazacu, Director artistic al ansamblului.


Sunteți la Berlin și vă pregătiți pentru concertul extraordinar din seara de 24 iunie. Care este atmosfera acolo
?

Atmosfera este plină de entuziasm. Acești tineri au fost aseară la concertul Orchestrei de Tineret a Rusiei ca să cunoască atmosfera, ca să îndrăgească tot ceea ce se întâmplă pe această scenă celebră, să cunoască bineînțeles acustica, s-o perceapă înainte de a crea ceea ce se va întâmpla astăzi pe scena acestei săli. E o atmosferă destinsă. Am văzut, toți sunt încrezători sunt plini de dorință, pur și simplu, de a dovedi că sunt o orchestră de mare succes. Eu sunt încrezător în forțele lor și în tot ceea ce vor face astă seară, de altfel, sala va fi plină cu siguranță și publicul este foarte cald, deci urmărim un eveniment de care ei să-și amintească pe urmă toată viața.


Povestiți-ne mai multe despre invitația de a cânta în Festivalul Young Euro Classic, pe care ați primit-o încă de acum doi ani.

Așa este. După ce acum doi ani orchestra a fost prezentă în altă sală de concerte din Berlin, Konzerthaus, presa germană și publicul au fost atât de generoși cu Orchestra Română de Tineret încât imediat după concert, Directorul Festivalului ne-a confirmat că ansamblul va fi reinvitat peste doi ani și acest lucru s-a întâmplat și nu oricum, ci pe cea mai celebră scenă de concerte din lume, într-o companie foarte selectă. Asta pentru că au fost selectate doar cinci orchestre de tineret din lume să cânte pe această scenă. Este vorba de Rusia, Franța, România, Statele Unite și China și iată, această aliniere de orchestre deosebite face ca acest festival să capete o amploare deosebită. De altfel, pe frontispiciul acestui festival scrie "Aici cântă viitorul". Un lucru minunat, pe care tinerii noștri îl vor resimți din plin în momentul când vor fi față în față cu publicul berlinez.


Este cu siguranță, cea mai importantă apariție scenică de până acum pentru Orchestra Română de Tineret. Mai mult decât atât, sunteți prima orchestră din România care va concerta pe marea scenă a Filarmonicii din Berlin. Descrieți-ne însemnătatea acestor momente pentru dumneavoastră și pentru ansamblu.

Pentru ansamblu vă puteți imagina, acești tineri care sigur că au mai fost prezenți pe diferite scene, orchestra a mai fost prezentă și la Berlin, dar în altă sală și la Roma, într-o sală deosebită, Auditorium Santa Cecilia, Ateneul Român, Sala Mare a Palatului din București, ca să amintesc câteva din sălile importante. Dar, prezența pe această scenă și în cadrul acestui festival într-adevăr dă sentimentul acestor tineri că se află la cel mai important cultural din viață. Înseamnă enorm și pentru viitorul lor profesional. Așa cum am spus, își vor aminti toată viața de prezența lor pe această scenă și faptul că sunt singura și prima orchestră simfonică românească invitată să concerteze aici oferă de asemenea o notă specială în sufletul fiecăruia dintre noi.


Interviu de Andreea Chiselev