Arhivă : Interviuri Înapoi
Interviu cu Luc Héry, membru al Orchestrei Naționale a Franței
Cu opt decenii în urmă, Ministrul Poștelor și Telecomunicațiilor din Franța a decis înființarea unui ansamblu simfonic cu salariați, un fapt unic în peisajul cultural al Hexagonului.
Domnul Luc Héry, concert maestrul actualei Orchestre Naționale a Franței, ne-a acordat în exclusivitate un interviu, oferindu-ne câteva repere din istoria acestuia. Orchestra Națională a Franței poate fi ascultată în direct la Radio România Muzical joi, 3 aprilie 2014, de la ora 21.00, într-un concert ce-l are dirijor pe Kristjan Järvi și solistă pe pianista Valentina Lisitsa.
Orchestra Națională a Radiodifuziunii Franceze aniversează 80 de ani de activitate. Ce înseamnă pentru un ansamblu simfonic o activitate atât de intensă și longevivă?
80 de ani este o aniversare specială, care încununează activitatea uneia dintre cele mai vechi orchestre. Niciuna dintre orchestrele din Franța nu are o asemenea longevitate. Orchestra a fost creată în 1934, la vremea aceea era Ministerul Poștelor și al Telecomunicațiilor - Jean Micheler era ministrul Telecomunicațiilor și a semnat decretul prin care autoriza funcționarea orchestrei ca prim ansamblu simfonic cu salariați. Orchestra Națională a Franței a fost întotdeauna ansamblul Radiodifuziunii. După cel de-al doilea război mondial s-a numit Orchestra Radioteleviziunii Franceze, apoi a devenit ansamblul Oficiului Național al Radioteleviziunii Franceze, iar în 1974, în urma unui decret prezidențial, a devenit Orchestra Națională a Franței, continuând activitățile radiofonice.
Care sunt cele mai importante obiective ale acestui ansamblu simfonic din punct de vedere repertorial, artistic?
Orchestra a fost înființată pentru a valorifica bogăția muzicii franceze. Primul dirijor a fost Emile Ingelbrecht, un bun prieten al lui Claude Debussy. Toată această tradiție s-a perpetuat de-a lungul generațiilor. Am continuat să evaluăm repertoriul simfonic francez de la Berlioz la Dutilleux, pe care l-am îmbogățit cu opusuri în premieră precum Americile de Edgard Varese sau Metaboles de Henri Dutilleux. Este o orchestră care, prin vocație, interpretează multă muzică franceză și care se constituie în ambasadorul muzicii franceze în Europa și în lume.
Orchestra Națională a Franței are și proiecte editoriale?
Înregistrările sunt puțin fluctuante, deoarece cunoașteți criza discului. În anii '70, sub bagheta lui Jean Martinon, orchestra a înregistrat multe discuri cu opusuri franceze - tot repertoriul de la Debussy la Ravel. S-au realizat înregistrări și discuri importante cu Lorin Maazel; el a contat foarte mult pentru ansamblul francez, a fost o lungă colaborare. Astăzi, această activitate aparține lui Daniele Gatti, directorul muzical și dirijorul principal, care a înregistrat muzică franceză și am început un proiect Stravinski cu Petrușka.
Orchestra Națională a Franței desfășoară și activități pedagogice?
Desigur. De puțină vreme există un departament pedagogic în cadrul Orchestrei Naționale a Franței, departament în care mulți muzicieni sunt foarte implicați și desfășoară activități în mediul școlar. Aceste activități reprezintă o altă fațetă a orchestrei. Am înființat o asociație intitulată "Muzică și sănătate", care colaborează cu câteva spitale din Paris.
Este greu pentru tineri să devină membri ai acestui ansamblu?
Pentru a deveni membru al Orchestrei Naționale a Franței trebuie să te califici în urma unui concurs de admitere atunci când un post se eliberează. Există un program predeterminat, precum la toate ansamblurile din lume, cu o probă eliminatorie, apoi o a doua probă cu membrii orchestrei, iar dacă treci acești pași urmează o perioadă de stagiu la finalul căreia persoana este sau nu confirmată.
De ce ar trebui să iubim Orchestra Națională a Franței, domnule Luc Héry? Care sunt rațiunile?
Rațiunile sunt de ordin istoric, în primul rând. Orchestra Națională a Franței reprezintă pilotul culturii franceze, așa după cum remarca Riccardo Muti când a dirijat concertul aniversar. Iar, adresându-se apoi direct publicului, a remarcat faptul că acest ansamblu este ambasadorul muzicii franceze, care are o valoare extrem de importantă. Acest ansamblu a colaborat cu cei mai importanți compozitori, iar dacă răsfoiți paginile de aur ale orchestrei veți constata ce personalități s-au aflat la pupitru și ce importanți creatori au fost interpretați. Mă gândesc la Stravinski, care și-a scris numele în cartea de aur, ori Dutilleux - care este un compozitor important. Există un respect pentru muzica franceză, care se transmite din generație în generație precum o flacără. Sunt sigur că Orchestra Națională a Franței este cu adevărat pilotul culturii franceze.