Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu pianista Alexandra Dariescu

Publicat: joi, 20 Martie 2014 , ora 12.43

Pianista Alexandra Dariescu este prezentă în lunile martie și aprilie în câteva săli de concert din Anglia. Amănunte despre agenda tinerei muziciene, în interviul următor.


Cânți în această perioadă concertele nr.1 de Ceaikovski și nr.2 de Șostakovici. Ai prezentat recent și preludiile acestui din urmă compozitor. Te atrage ceva în mod special la repertoriul rus, Alexandra Dariescu?

Da, mă atrage foarte mult. Cred că mă identific foarte mult cu muzica rusească. Sunt privilegiată că sunt invitată să cânt cu toate aceste orchestre. Luna aceasta este foarte, foarte aglomerată. Merg și în Finlanda pentru prima dată, unde voi interpreta Concertul nr.21 de Mozart cu Sinfonietta Kymi de acolo și Clemens Schuldt. Șostakovici și Ceaikovski sunt două concerte foarte dragi mie și sunt foarte aproape de inima mea. Le-am cântat de mai multe ori cu diferite orchestre. Mă bucur foarte mult că sunt invitată cu Orchestra Halle, care este cea mai veche orchestră profesionistă din Marea Britanie, unde vom concerta la Bridgewater Hall din Manchester pe 22 martie. Această dată este foarte importantă pentru mine, pentru că debutul meu în Marea Britanie a fost pe 22 martie 2006, în cadrul Festivalului Mozart - transmis în direct pe BBC Radio 3.


Este un concert inclus într-un mini turneu în zona de nord-est a Angliei. Este prima ta prezență în această regiune?

Nu. Am cântat de mai multe ori în nordul Angliei, dar este prima dată când colaborez cu Orchestra Halle. La Bridgewater am cântat de foarte multe ori și în recital și în concerte cu orchestra, diferiți compozitori. Dar este prima mea colaborare cu Halle. Sunt foarte bucuroasă și emoționată în același timp pentru că este o orchestră extraordinară, dirijată de marele Sir Mark Elder pe care l-am cunoscut acum câțiva ani. De-abia aștept să colaborez cu această orchestră.


Alexandra Dariescu, ai cântat cu numeroase ansambluri engleze. Există vreo trăsătură care le diferențiază sau, mai bine zis, care le caracterizează?

Fiecare orchestră este diferită și bineînțeles că fiecare dirijor are stilul lui de a lucra în repetiții cu orchestra, și de a se axa pe anumite trăsături și caracteristici. La Orchestra Halle - pe care am ascultat-o de atât de multe ori și la care tot timpul m-am uitat cu foarte multă admirație - este un sunet foarte aparte, un sunet care a fost creat și dezvoltat și de Sir Barbiroli, care a fost dirijor acolo, și acum cu Sir Mark Elder, care pur și simplu dezvoltă acest sunet, iar toată unitatea și frumusețea corzilor se simte foarte mult. Este un sunet foarte pătrunzător, foarte intens, care cred că va merge foarte frumos la compozitorii ruși. Dar, ei se axează foarte mult și pe muzica britanică, mai ales pe Elgar.


Nu numai concerte, ci și recitaluri se află în agenda ta în această primăvară. Între ele și o serie de recitaluri împreună cu violonistul Alexandru Tomescu. Cum ai ajuns la această colaborare?

Alexandru este un foarte bun prieten și m-am bucurat foarte mult că a acceptat invitația de a veni la Londra. Vom concerta la Institutul Cultural Român pentru Fundația ADEPT Transilvania. Este o fundație britanică cu sediul și în Marea Britanie și în România, care organizează un concert caritabil unde vom avea prezent și pe Prințul Charles. Facem acest prim concert împreună, în Londra, în luna mai, cu lucrări foarte frumoase de Șostakovici, Chopin, Olah, Dinu Lipatti și Bartok.

Interviu realizat de Maria Monica Bojin