Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu tenorul Călin Brătescu

Publicat: marți, 28 Ianuarie 2014 , ora 13.31

Tenorul Călin Brătescu a fost oaspetele Operei din Frankfurt în perioada decembrie 2013-ianuarie 2014. El a interpretat în opera Tosca rolul Cavaradossi. Prezența lui scenică în acest rol s-a bucurat de aprecierea publicului și a criticilor din Germania. Tenorul Călin Brătescu se va afla pe scena Operei Naționale din București în seara zilei de 2 februarie.


Domnule Călin Brătescu sunteți la Frankfurt de aproape o lună. Ați participat la realizarea unui important spectacol inclus în repertoriul Operei din Frankfurt și anume Tosca. Din cele unsprezece spectacole, la câte ați participat dumneavoastră?

Bine v-am regăsit! Este adevărat - unsprezece spectacole de Tosca la Frankfurt; din acestea șase mi-au revenit mie. Cu dirijorul Mark Shanahan - irlandez, cu care am mai colaborat la Adriana Lecouvreur în stagiunea trecută, tot la Frankfurt - un dirijor mai puțin convențional, căruia îi plac tempourile și amendamentele de partitură personale, am colaborat foarte bine. Tosca - Erika Sunnegardh, o soprană cunoscută mai ales la Opera din Frankfurt; regizorul Andreas Kriegenburg; o montare de tip modern, cu efecte foarte agresive, cu pereți care cad, cu ședințe foto în timpul spectacolului - montări mai puțin obișnuite pentru iubitorii de clasic, dar foarte obișnuite la operele germane și mai ales la Opera din Frankfurt.


În distribuția din care faceți parte, cei mai mulți sunt cei ai casei. Este o tradiție în Germania să se folosească distribuția din ansamblul caselor?

Să știți că nu. Există o particularitate a Operei din Frankfurt în acest sens. De obicei, pe unde am fost, am avut parte uneori și la diferență de un spectacol de cu totul altă distribuție. E o rulare a cântăreților în mod continuu. Este un lux să poți cânta trei spectacole în aceeași distribuție.


După această Tosca, ce se încheie duminică, 26 ianuarie, ce va urma în agenda lui Călin Brătescu?

Ceea ce pot să vă spun de pe acum, în proiectele viitoare… este o montare de Tosca,. Iată Tosca se cere foarte mult în toată lumea. A devenit - ca o paranteză - cel mai cântat rol al meu, dar îmi este foarte drag și îmi face mare plăcere. Va urma o montare de Tosca la Liege în iarna viitoare; vorbim de o producție nouă de Adriana Lecouvreur la Opera din Paris - o montare foarte importantă; aș putea să spun și de colaborările din România - în 2 februarie voi avea o Boemă la București, apoi voi pleca la Timișoara pentru a cânta Adriana Lecouvreur…


Vă mulțumim foarte mult și vă așteptăm cât de curând și la București.

Interviu realizat de Irina Hasnaș