Arhivă : Interviuri Înapoi

Festivalul Meridian, Zilele SNR-SIMC la a 9-a ediție

Publicat: luni, 2 Decembrie 2013 , ora 9.24

Între 2-9 decembrie se desfășoară o nouă ediție a Festivalului Internațional "Meridian, Zilele SNR-SIMC". Care sunt coordonatele principale ale acestei serii de evenimente aflați de la Ulpiu Vlad, Director artistic al ediției din 2013:


Ediția a 9-a a Festivalului "Meridian, Zilele SNR-SIMC" își propune să pună accent pe două coordonate principale: una ar fi amploarea stilistică a festivalului, în care sunt prezenți compozitori importanți ai zilelor noastre. De asemenea sunt prezenți foarte mulți compozitori din Europa și din Australia, Statele Unite, Japonia și alte țări. Ne interesează varietatea atât din punct de vedere stilistic, cât și din punct de vedere al gândirii practice de concretizare a operelor. În acest sens avem un workshop, avem lansare de partituri, partituri importante, apărute de curând la Editura Muzicală. Avem, de asemenea, lansarea unui CD al Violetei Dinescu.

Cealaltă coordonată importantă ar fi preocuparea pentru identificarea unor tineri excepționali care să se apropie de muzica românească. În acest sens am înființat Ansamblul Ravivando, prezent de această dată sub formă de cvartet, un ansamblu foarte bun, format din tineri de care sunt convins că veți mai auzi, Olga Berar - vioara I, Ciprian Oraveț - vioara a II-a, Adrian Vasile - violă și Mircea Marian - violoncel. Sunt extrem de interesat ca muzica românească să fie bine cântată; e o condiție esențială pentru a putea fi valorizată. Pe de altă parte, sunt convins că acești tineri care acum se apropie de muzica contemporană vor rămâne devotați acesteia pentru totdeauna. Dacă n-o fac acum, probabil că n-or s-o mai facă niciodată. Desigur că sunt prezenți în actuala ediție a Festivalului numele importante ale artei interpretative românești, nume specializate în muzica contemporană, dar mulți dintre ei la fel de valoroși în muzica tuturor perioadelor.


Unde se desfășoară concertele?

Concertele au loc în două centre importante, respectiv Aula Palatului Cantacuzino și Universitatea Națională de Muzică din București. Mai există un singur concert și o lansare de carte la Tinerimea Română.

Andreea Chiselev