Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu pianista Anda Anastasescu

Publicat: marți, 3 Decembrie 2013 , ora 12.17

Institutul Cultural Român de la Praga organizează în 5 decembrie 2013 concertul "Centenar Constantin Silvestri", la Academia de Muzică din Praga. Interpreți: Anda Anastasescu, Cozmin Sime și Nicholas Carpenter. Mai multe despre acest eveniment, într-un interviu cu unul dintre protagoniști.

Doamnă Anda Anastasescu, în aceste zile veți promova din nou creația lui Constantin Silvestri în două spații culturale foarte interesante, la Bruxelles și la Praga.

Concertele au loc la conservatoarele principale din Bruxelles și din Praga, iar programele puțin diferite conțin lucrările următoare, la Bruxelles va cânta o soprană, Olga Busuioc, din Republica Moldova, pe care o voi acompania la pian, în lieduri de Silvestri - de fapt, op. 1 a lui Silvestri, scris pe versuri de Heine și pe care l-a scris la vârsta de 14-15 ani -, Stil, Schumann, Brahms, o căldură extraordinară, culori extraordinare. La Praga voi cânta cu un bariton român, Cozmin Sime, originar din Oradea. Acolo vom cânta ultimul opus, 28, al lui Silvestri, care sunt trei cântece pe versuri de Maria Rilke. Este foarte interesant de văzut drumul pe care Silvestri a mers și pe care și l-a făcut în compoziție, între op.1, pe versurile de Heine și ultimul său opus, care iarăși este un opus cu voce, pe versurile de Rilke. Op. 28 este cu totul altă lume muzicală, altă sferă muzicală, mult mai abstract. În ambele concerte voi cânta Suita nr.2 de Silvestri pentru pian solo, "Jocuri de copii", care întotdeauna este șarmantă pentru public și pentru interpret, iar la Praga vom cânta, împreună cu Nick Carpenter, care este unul din clarinetiștii principali de la London Philharmonic Orchestra. Vom încheia programul cu sonata lui Silvestri pentru clarinet și pian, care este un fel de bombă muzicală.

Acestea ar fi lucrările de Silvestri, dar îl asociem în aceste concerte și cu Enescu, fiindcă există o mare legătură între cei doi muzicieni eminenți, așa încât vom cânta cele șapte cântece pe Clement Marot la Praga, iar la Bruxelles, o doină și "Languir me fais", care face parte tot din Cele șapte cântece de Clement Marot. În afară de aceasta, fiindcă mă duc cu London Schubert Players, sigură că Schubert va face parte din program. Voi cânta Cvintetul Păstrăvul și la Praga, în Sonatina pentru clarinet și pian de Martinu. Acesta fiind compozitor ceh începem programul cu el. Echilibrează foarte bine Sonata de clarinet al lui Silvestri, la sfârșitul programului și sunt foarte curioasă să investighez viața, anceștrii lui Martinu, fiindcă am citit undeva că ar avea anceștri români. Nu știu dacă se cunoaște acest lucru, dar aș vrea să aflu mai mult. Foarte interesant și important cred, pentru arhiva muzicală, patrimoniu, doi compozitori au scris special pentru centenarul lui Silvestri, pentru aceste două concerte, Adina Dumitrescu, care trăiește în Finlanda și care a scris Etincelles, pentru cvintet cu pian, exact în aceeași instrumentație cu Păstrăvul. Iar la Praga, compozitorul englez, Drew Wilson, pe care, de altfel, l-am adus deja în România cu prilejul proiectului Invitation to composers, a scris o piesă pentru clarinet și pian, în memoria lui Silvestri. Sunt lucruri foarte interesante și foarte variate în aceste două programe.


Trebuie să spunem ascultătorilor că aceste două programe vor avea loc pe 1 decembrie la Bruxelles și 5 decembrie, la Praga. Mulțumim foarte mult și mult succes.

Și eu vă mulțumesc.

Interviu realizat de Irina Hasnaș