Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu soprana Mariana Nicolesco

Publicat: joi, 28 Noiembrie 2013 , ora 15.21
În 28 noiembrie 2013, binecunoscuta soprană Mariana Nicolesco a împlinit 65 de ani.

Fiecare aniversare e o sărbătoare pentru fiecare dintre noi. Fiecare spectacol sau concert, fiecare apariție pe scenă este pentru artistul liric tot o sărbătoare, una în care trebuie să dea întreaga măsură a talentului și măiestriei sale, cucerind sufletele oamenilor.

Un rol crucial în formarea unui asemenea artist îl are maestrul său de canto. Am avut șansa de a întâlni o mare maestră de canto, Iolanda Manioni, la Conservatorul Santa Cecilia la Roma, și de a rămâne legată de ea până în clipele ei de pe urmă, la 90 de ani. Cuvântul ei, înainte de spectacole sau după triumfuri istorice pe scene legendare ca teatrul La Scala din Milano, mă susținea întotdeauna în atașamentul față de ideea de perfecțiune pe care arta și arta cântului în primul rând, căreia îi eram destinată o implică prin ceea ce am considerat dintotdeauna drept natura ei sacră. Pe de altă parte, trebuie să spun că am considerat dintotdeauna că triumful de azi nu garantează succesul de mâine, că fiecare apariție pe scenă trebuie trăită ca și când ar fi și prima și ultima ocazie de a da măsura pasiunii pe care ființa noastră o poate transpune în artă.

2013 a însemnat o dublă sărbătoare - aniversarea a 18 ani a manifestărilor pe care le dedic memoriei marii soprane Hariclea Darclee și împlinirea unui deceniu de splendidă renaștere a liedului românesc pe care, comoară uitată, l-am ridicat în acest răstimp la statutul meritat, de mare artă.

2013 a însemnat pentru mine și prilejul de a lua cuvântul la o importantă reuniune UNESCO la Paris, vorbind în calitate de laureată a Medaliei UNESCO pentru merite artistice și de Artist UNESCO pentru pace. Am exprimat acolo convingerea că nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decât cântul, vehicolul relației cu creatorul și al comuniunii noastre. Sunt mândră de titlul de Ambasador onorific al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, care mi-a fost conferit pentru angajamentul meu în numele acestui credo.