Arhivă : Interviuri Înapoi

Violonistul Alexandru Tomescu în Festivalul iPalpiti din Statele Unite ale Americii

Publicat: vineri, 26 Iulie 2013 , ora 12.29
Alexandru Tomescu este invitat special al festivalului Internațional al Laureaților iPalpiti, condus de maestrul Eduard Schmieder, cel care i-a fost profesor artistului român în perioada când acesta a studiat la Universitatea Southern Methodist din Dallas, Texas. Ajuns în acest an la cea de-a 16-a ediție, festivalul se încheie în 27 iulie cu un concert găzduit de Walt Disney Hall, sediul sediul Filarmonicii din Los Angeles, în care violonistul va urca pă de solist. Detalii despre această serie de evenimente, dar și despre următoarele sale proiecte aflați dintr-un interviu cu Alexandru Tomescu.

În urmă cu 15 ani, în 1998, am participat la prima ediție a acestui festival de muzică de cameră, un eveniment care reunește anual o serie întreagă de violoniști extrem de talentați, din toată lumea. În timp festivalul a tot crescut, acum are și o orchestră formată din muzicieni din toate colțurile lumii. În acest an, la o distanță considerabilă de momentul primei mele colaborări cu iPalpiti, iată că am fost invitat în calitate de alumnus, participant care a ajuns la o anumită realizare a carierei. În festival am cântat mai multe recitaluri, în principal programe de vioară solo, am vrut să testez puțin piața de aici din America cu programele pe care le-am pregătit în ultimele turnee Stradivarius, și anume cu Paganini, cu Ysaÿe și cu Bach și pot să vă spun că am fost foarte plăcut surprins să văd cât de bine sunt primite. Fără îndoială că vor urma pe viitor niște colaborări foarte importante pe această direcție. Este o deschidere foarte mare pe linia aceasta de concerte, de spectacole nonconformiste, de multimedia, în spectacolele de muzică de aici din America și mi-am dat seama că ceea ce am reușit să pun la punct în România, împreună cu Oana Drăgulinescu reprezintă un produs perfect viabil și perfect valabil în orice colț al lumii. Pentru concertul final, cel cu orchestra de la Walt Disney am ales o piesă pe care o voi cânta în primă audiție aici în America, o fantezie de Marc Olivier Dupin, compozitor francez, o fantezie pe teme din opera Traviata de Verdi. Să nu uităm că anul acesta se sărbătoresc 200 de ani de la nașterea compozitorului.

Ce urmează după această serie de evenimente în Statele Unite ale Americii?

Voi reveni în România pentru un eveniment foarte important pe care îl aștept de foarte multă vreme, lansarea discului cu Integrala sonatelor și partitelor de Bach. Va avea loc în cadrul festivalului George Enescu, în data de 18 septembrie. Tot atunci voi lansa și varianta DVD a spectacolului Ysaÿe - Obsesii, spectacol în care îi am alături de mine pe Paul Cimpoeru și Ana Pepine, semnat de Oana Drăgulinescu. Va fi o toamnă foarte agitată, voi călători foarte mult. Urmează să revin în America la New York, pentru un concert caritabil organizat de prințesa Maria Sturza. Apoi voi fi în Olanda, alături de colegii mei din Cvartetul Ad Libitum, pentru o serie de concerte, dintre care cel mai important va fi la sala De Doolen de la Rotterdam. Voi călători foarte mult, dar promit că nu voi neglija nici publicul din București și din România.


Interviu realizat de Andreea Chiselev