Arhivă : Interviuri Înapoi

Cvartetul Maxim în deschiderea Festivalului 'Săptămânile Europene' de la Passau

Publicat: vineri, 28 Iunie 2013 , ora 13.53
Cvartetul Maxim susține astăzi, 28 iunie 2013 un recital instrumental în deschiderea celei de-a 61-a ediții a Festivalului « Săptămânile Europene » de la Passau, una dintre cele mai longevive manifestări dedicate muzicii de pe continentul european. Am stat de vorbă pe marginea acestui subiect cu pianistul Horia Maxim, care ne-a declarat următoarele:

Înainte de toate aș vrea să îi pomenesc și pe colegii mei, flautista Mihaela Anica, acordeonistul Fernando Mihalache și contrabasistul Săndel Smărăndescu. Suntem foarte mândri în primul rând pentru că am ajuns să cântăm la un asemenea festival, pe lângă faptul că este unul dintre cele mai vechi festivaluri din Europa este și unul de mare prestigiu. În această ediție vor fi formații, precum Filarmonica din Munchen sau Wiener Akademie, soliști ca Mischa Maisky, clarinetista Sabine Meyer sau violonista Midori. Ce să spun, e minunat. Sperăm că vom fi foarte bine primiți acolo. De fapt avem semnale că în această seară va fi foarte multă lume la concertul nostru de-acolo, din Piața Primăriei. Vom spune mai multe practic, după ce vom cânta sau vom spune de fapt, cântând, ce avem de spus.


Ce program ați pregătit pentru această seară?

Nu va fi un program foarte lung în această seară. Vom interpreta o serie de aranjamente, pentru că repertoriul nostru este unul mai atipic, transcris special pentru noi. Avem Amilcare Ponchielli, "Dansul orelor", vom interpreta de asemenea, muzică românească, "Toccata" de Paul Constantinescu, aranjată și înviorată de formula noastră de cvartet, de asemenea, muzică românească semnată de Tiberiu Olah, un Andante din Sonatina pentru pian - aici vorbim despre latura, să spunem, balcanică a recitalului nostru - și vom mai cânta de asemenea și un tango de Stravinski.


Aveți într-adevăr o formulă camerală inedită, în orice caz, foarte rar întâlnită. Nu știu dacă mai există în Europa un astfel de cvartet

Nici noi n-am mai întâlnit și am săpat un pic în măruntaiele internetului. Nu, nu este în niciun caz o formulă uzuală. Mă bucur că, de fapt, marele beneficiu sau surpriza plăcută, să spunem, este felul în care se combină aceste timbruri ale celor patru instrumente, care devin complementare în formula noastră.


Ce tip de repertoriu abordați în mod frecvent și cu cu cine colaborați pentru aranjamentele de care aveți nevoie?

Am pornit de la ideea unei disponibilități, la început am colaborat cu aranjori profesioniști, este vorba despre Ioan Dobrinescu sau Alexandru Butnaru. Am făcut aranjamente pentru muzică de balet, avem lucrări românești pentru pian sau dimpotrivă, lucrări pentru orchestră, care sunt aranjate pentru formula noastră. Cu alte cuvinte, dezvoltăm, căutăm să dăm o anumită amploare și anvergură orchestrală unor piese scrise pentru pian și evident să le îmbogățim în acest fel. Pe de altă parte reușim cântând piese pentru orchestră să obținem, cred eu, aceeași densitate și culoare timbrală sau în orice caz să nu sărăcim prea mult aceste lucrări orchestrale, în momentul în care le cântăm în formula noastră de cvartet. Adică, avem dorința și ambiția de a pune în această formă de cvartet, lucrări care pleacă de la compoziții care sunt de fapt pentru orchestră simfonică mare, până la lucrări instrumentale, lucrări pentru pian solo sau chiar pentru alt instrument solo.


Cum a primit publicul această formulă de cvartet?

Foarte bine. Primul nostru recital, cel de anul trecut, din primăvară a fost foarte bine primit la Sala Radio. A fost un public numeros și recunosc că am fost surprins de reacția foarte bună din acel acel moment. Eram de fapt la început. Între timp, noi am căutat să îmbunătățim lucrurile, am căutat să facem aceste aranjamente să sune cât mai bine, să se apropie cât mai mult dorințele, de așteptările noastre și de asemenea și de fiorul pe care l-a pus de fapt autorul în acea muzică.


Publicul românesc vă poate asculta în septembrie, în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu". Ce pregătiți pentru acel moment?

În cadrul Festivalului "Enescu" vom cânta o parte din lucrările pe care le vom prezenta și în această seară la Passau. În plus, vom mai avea și o serie de piese compuse de autori precum Dan Dediu, care se vor concentra special pe această formulă de cvartet. Lucrările se înscriu să spunem, într-o anumită linie de interes, prezintă un material muzical, accesibil unui public meloman larg.


Ioana Marghita