Arhivă : Interviuri Înapoi

Filarmonica Banatul - turneu în Coreea de Sud

Publicat: luni, 20 Mai 2013 , ora 14.08

Orchestra Filarmonicii "Banatul" din Timișoara se află în turneu în Coreea de Sud, în perioada 16 mai - 26 iunie 2013. Detalii am aflat de la dirijorul permanent al ansamblului, Radu Popa:


Este vorba despre concretizarea, într-un turneu de concerte, deocamdată, a unei relații româno-sud-coreene, care s-a deschis de doi ani la Timișoara. În urma deschiderii acestei relații s-a înființat Asociația de Prietenie Culturală România-Coreea, cu sediul la Timișoara, iar acum mergem pentru a doua oară cu Filarmonica Banatul, într-un turneu de concerte, timp de 45 de zile în toată Coreea de Sud. Această relație care s-a deschis nu se oprește numai la cultură, pentru că deja avem discuții avansate cu Administrația Timișoarei, cu domnul profesor Nicolae Robu, cu city-managerul și dumnealor vor veni împreună cu noi în Coreea, pentru a face niște contacte economice. Sud-coreeni s-au arătat interesați de a investi la Timișoara, iar partea română, de asemenea, este foarte interesată de a deschide această relație economică, mai ales că în momentul de față. Timișoara va fi singurul oraș care, peste puțin timp, va avea autostradă directă cu toate orașele din Europa de Vest. Și bineînțeles că ei vor sprijini foarte mult, pe cât posibil, proiectul nostru, care se numește "Timișoara, capitală culturală europeană 2021".

La începutul stagiunii 2012-2013, Corul Metropolitan din Busan, un cor formidabil a venit și a vizitat România, a concertat la Timișoara și am interpretat împreună cu Corul Filarmonicii Banatul și cu Orchestra, Simfonia a IX-a de Beethoven cu două coruri. Am avut marea oportunitate să dirijez un aparat coral-orchestral care a însumat 200 de oameni. A fost extraordinar, impresionant, iar sala Filarmonicii care are 1.200 de locuri a devenit neîncăpătoare.

Relațiile cu Coreea de Sud se desfășoară pe asemenea proiecte și eu mă bucur foarte mult că prietenul și colegul meu Alexandru Tomescu, care e ambasador onorific, sprijină foarte mult acest lucru și e minunat pentru că putem să formăm o echipă cu care să dezvoltăm aceste proiecte.


Ce va însemna acest turneu din punct de vedere muzical? Concret, ce veți cânta?

Avem trei spectacole de operă la cea mai mare sală din Coreea de Sud, la Seul Art Center, o sală de operă cu 4.500 de locuri, după care vom avea concerte simfonice și în același timp vom avea și concerte de acompaniament cu mulți tineri talentați coreeni, în cadrul schimburilor pe care noi urmează să le facem, totul sub patronajul Asociației Culturale de Prietenie România-Coreea. De asemenea, pe 27 mai vom face o seară de muzică românească și de pictură, la Ambasada României de la Seul, unde Excelența Sa, domnul ambasador Călin Fabian, are o deschidere extraordinară pentru așa ceva și ne așteaptă cu tot dragul.

Monica Isăcescu