Arhivă : Interviuri Înapoi

Dirijorul Tiberiu Soare la pupitrul Orchestrei Filarmonicii Regale din Londra

Publicat: luni, 13 Mai 2013 , ora 10.27

În seria concertelor pe care Angela Gheorghiu le susține alături de artiști români pe marile scene ale lumii, vineri, 10 mai 2013, Tiberiu Soare - dirijor șef al Orchestrelor și Corurilor Radio - și tenorul Teodor Ilincăi - care se bucură de o frumoasă carieră internațională - sunt invitații celebrei soprane la Royal Festival Hall din capitala Marii Britanii, în compania Orchestrei Filarmonicii Regale din Londra. Mai multe informații despre acest concert extraordinar am aflat chiar de la Tiberiu Soare, care ne-a acordat un interviu pe subiect:


Tiberiu Soare, ești la prima ta apariție în calitate de dirijor în capitala Marii Britanii, la conducerea Orchestrei Filarmonicii Regale din Londra. Cum te simți acolo și cum decurge colaborarea cu acest prestigios ansamblu britanic?

Este o atmosferă extraordinară, de colaborare și de foarte înalt profesionalism. Evident, lucrul acesta e întâlnit la multe alte orchestre, inclusiv la cele românești, deși nu aceasta ar fi neapărat trăsătura distinctivă, cât mai ales un anumit climat de camaraderie. Membrii orchestrei - și am observat acest lucru și la Orchestra Filarmonicii din Londra, atunci când am avut ocazia să dirijez acest ansamblu, dar nu la Londra, în altă parte - au un anumit tip de abordare a actului muzical, în care toți sunt colegi. Există un anumit tip de ierarhie, dar totul se desfășoară dintr-un punct de vedere foarte colegial. Toți oamenii sunt acolo și încearcă să facă o muzică foarte bună, cât mai bună împreună.


Cum ți se pare sala care va găzdui acest concert, un loc de altfel celebru al vieții muzicale internaționale?

Este vorba despre Royal Festival Hall, aflată în inima Londrei, chiar lângă celebrul London Eye. London Eye este acea roată mare, mare de tot, așa cum glumeau niște prieteni, copia celor de la Londra după roata pe care au văzut-o în Herăstrău, la noi, la București. Este o sală extraordinară, o sală de tradiție. Ce pot să zic, acolo e căminul Orchestrei Filarmonicii Regale din Londra, la acest Royal Festival Hall. O sală extraordinară, cu o acustică, vă imaginați, de excepție.


Vorbește-ne și despre programul pe care îl veți aborda în 10 mai...

Concertul de astăzi este unul dintr-o serie mai lungă, serie care găzduiește mari vedete, staruri ale lumii de operă. Alături de Angela Gheorghiu, în seria aceasta de concerte, după știința mea au mai fost invitați tot la Royal Festival Hall și Bryn Terfel, Rolando Villazon și Anna Netrebko. Sunt foarte multe nume mari care intră în această serie de concerte și, iată, astăzi este rândul Angelei Gheorghiu și al României în general, pentru că Angela Gheorghiu a ales să susțină acest concert în compania a doi muzicieni români. Este un concert de gală, nu se înscrie în programul normal de stagiune, este un concert extraordinar al Filarmonicii Regale din Londra. Programul cuprinde lucrări plecând din zona belcantoului, chiar a clasicismului, dacă mă gândesc la una din ariile lui Mozart din opera "Nunta lui Figaro", și ajunge până în zilele noastre am putea spune, până la compozitori contemporani. Acoperă o paletă stilistică completă; în afară de baroc, încă nu se cântă baroc. Baroc urmează să cântăm în alt concert.


La invitația Angelei Gheorghiu, pe scenă va mai apărea și tenorul Teodor Ilincăi. Cum sunt percepute aceste două personalități muzicale la Londra?

Despre Angela Gheorghiu n-am foarte multe lucruri să vă spun. Oricine știe, este suficient să-i pronunți numele. Nu vă puteți imagina de cât respect se bucură ea aici, în capitala Marii Britanii. Toți muzicienii din orchestră, nu numai că știau cine este, dar se cunoșteau, ei au mai colaborat cu ocazia altor concerte și a altor spectacole și se bucură de un respect extraordinar. În schimb vreau neapărat să vă spun despre Teodor Ilincăi. E un nume din ce în ce mai prezent în toate teatrele importante ale Europei, mă gândesc acum la Frankfurt, la Berlin, la Deutsche Oper, mă gândesc acum la Teatrul din Marsilia și multe, multe alte nume, Covent Garden... A cântat la Covent Garden, iată! Chiar am avut surpriza să hoinăresc ieri prin Londra, am intrat într-un magazin de muzică și acolo, unul dintre DVD-uri era cu o înregistrare live la Covent Garden, cu nimeni altcineva decât Teodor Ilincăi, în rolul Rodolfo, din "Boema" de Giaccomo Puccini. Așa că Teodor Ilincăi face parte din categoria aceea ușor paradoxală de cântăreți mai cunoscuți în afara țării, decât în interiorul acesteia. Dar să sperăm că lucrul acesta se va remedia cât de curând. Este un tenor cu o voce foarte plină, foarte viguroasă, are o sonoritate foarte caldă atunci când trece prin anumite pasaje lirice. Este un tenor care e în deplinătatea forțelor și a capacităților expresive.


În iunie am înțeles că vei fi la Moscova.

Da.


Poți să ne vorbești și despre acest nou proiect
?

La Moscova, pe 11 iunie mai precis, va avea loc un concert la Teatrul Stanislavski, cu Orchestra Filarmonicii de Stat din Moscova, cu Angela Gheorghiu, avându-i ca invitați pe Cezar Ouatu și pe subsemnatul, Tiberiu Soare, din nou invitat la un concert Angela Gheorghiu, prilej de foarte mare bucurie și mândrie pentru mine. Acolo vor fi abordate piese în general din repetoriul baroc, clasic și belcanto. Se va pune un accent deosebit pe acest tip de piese și datorită combinațiilor specifice de voce de soprană și contratenor. Sper să nu greșesc, dar după știința mea este primul concert de care aud în care să apară această combinație de soprană și contratenor.

Interviu realizat de Ioana Marghita