Arhivă : Interviuri Înapoi

Aniversare Nicolae Constantinescu - 75 de ani

Publicat: miercuri, 27 Martie 2013 , ora 14.53

Îl aniversăm pe baritonul Nicolae Constantinescu, născut la București în 27 martie 1938. Muzicianul și-a făcut studiile la Secția canto a Universității "Ciprian Porumbescu", sub îndrumarea profesorului Petre Ștefănescu-Goangă. Încă din perioada studenției a debutat la Opera Națională București, în rolul "Enrico" din spectacolul Lucia di Lamermoor de Gaetano Donizetti. Începând din septembrie 1969 a fost angajat al instituției lirice bucureștene. Baritonul a cântat alături de personalități ale culturii românești precum Elena Cernei, Viorica Cortez, Ileana Cotrubaș, Eugenia Moldoveanu, Maria Slătinaru-Nistor, Cornel Stavru, Ludovic Spiess, Nicolae Herlea sau Marina Krilovici. Din 1990, Nicolae Constantinescu este profesor asociat la Universitatea Națională de Muzică din București, mulți dintre studenții săi afirmându-se pe scene importante din țară și străinătate.

Cu prilejul aniversării sale, Nicolae Constantinescu ne-a oferit un interviu:


La mulți ani, maestre Nicolae Constantinescu!

Vă mulțumesc foarte mult. Îmi face mare plăcere urarea, mai ales că vine din partea postului de radio de suflet al nostru - România Muzical. La rândul meu, îmi face plăcere să-i urez La mulți ani!, pentru că nu cu multă vreme în urmă ați sărbătorit 16 ani de activitate.


Vă mulțumim foarte mult. În ce dispoziție întâmpinați această frumoasă aniversare?

Aceasta este o întrebare care, să vă spun sincer, mă pune într-o ușoară dificultate. Trăiesc această zi cu un melanj de sentimente, în sensul că mă gândesc că vârsta este foarte onorabilă și onorantă în același timp, dar asta nu înseamnă că îmi pot ascunde un soi de nostalgie. Și mă gândesc nu mai departe decât cu cinci ani în urmă când Opera din București - căreia i-am dedicat 25 de ani forțele mele modeste, cele care au fost, dar sincere - îmi organiza un spectacol aniversar, un spectacol Madama Butterfly, și-mi aduc aminte că s-au spus cuvinte foarte tușante. În același timp îmi dau seama că au trecut deja cinci ani de atunci, ceea ce este un motiv de satisfacție, dar și de ușoară tentă lirică; n-aș vrea să cad în patetism. În rest, vreau să vă spun că în acești cinci ani în viața mea s-au produs modificări absolut de esență. Am onorat niște funcții sociale, am devenit socru mare, mai nou sunt bunic - ceea ce este o învestitură absolut senzațională. Îmi urmăresc cu foarte mare atenție evoluția băiatului meu, urmăresc cu foarte mare atenție evoluția profesională a nurorii mele de care sunt mândru în egală măsură și nu vă ascund că îmi urmăresc profesional și pe cei destul de mulți dintre foștii mei studenți care astăzi își desfășoară activitatea în diverse lăcașuri de cultură aici sau în altă parte. Este, într-un fel, o recunoaștere a unei alte preocupări cu care m-am confruntat timp de douăzeci de ani, aceea de pedagogie a cântului și - fără să-mi luați ca lipsă de modestie - am niște motive să mă bucur de realizările unor tineri. Este un motiv de satisfacții și din acest punct de vedere.


În anul 2004 ați primit Ordinul "Meritul cultural în grad de cavaler" ca apreciere a întregii activități. Ce importanță a avut pentru dumneavoastră această recunoaștere a contribuției pe care ați adus-o culturii române?

Evident, este un semn oficial că, cel puțin la vremea respectivă, activitatea noastră - mă refer la toți cei care fac activitate culturală - a fost luată în seamă, ba chiar și prețuită. Mi-aș dori ca și de aici înainte lucrurile să se desfășoare la fel, în așa fel încât cultura românească să-și găsească locul, oamenii care slujesc cultura să fie prețuiți, apreciați la justa lor valoare. Mi-aduc aminte că acea seară, în care președintele țării de la vremea respectivă a înmânat aceste distincții, a fost o seară pe care evident că și eu și ceilalți o păstrăm încă în memorie.


Interviu realizat de Larisa Clempuș