Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu basul Dan Paul Dumitrescu

Publicat: vineri, 15 Martie 2013 , ora 10.49

2013 - Anul Verdi este marcat zilele acestea la Opera de Stat din Viena printr-o serie de patru spectacole cu opera Aida, primul dintre ele, joi seară, 14 martie. Deși anunțată ca o reluare, montarea semnată Nicolas Joel capătă o nouă înfățișare și este un eveniment. Basul român Dan Paul Dumitrescu îl întruchipează pe Ramphis și se află alături de Olga Borodina (Amneris), Kristin Lewis (Aida), Jorge de Leon ( Radames), Markus Marquarnt (Amonastro), Janusz Monarcha (Regele), Jinxu Xiahou (Mesagerul) și Elisabeta Marin (Preoteasa).

În 2001 - centenarul Verdi, Dan Paul Dumitrescu s-a aflat pentru prima dată în distribuția operei Aida semnată Nicolas Joel, interpretând rolul lui Ramphis. De atunci a întruchipat în această producție deopotrivă pe Marele preot și pe Rege. În 2013, un nou an Verdi, basul român revine în rolul lui Ramphis în spectacolul lui Nicolas Joel, o producție consacrată într-o nouă prezentare.

Cu acest prilej basul Dan Paul Dumitrescu ne-a acordat un scurt interviu.


Azi
, primul spectacol Aida din seria celor patru prezentate de Opera de stat din Viena - o producție pusă în scenă de Nicolas Joel cu multă vreme în urmă. Este o reluare și, în același timp, un eveniment. Ce aduce nou?

Ce aduce nou… costume, decoruri refăcute, bineînțeles, distribuția și… cam totul, chiar și luminile. Și, întotdeauna, muzica frumoasă scrisă de Verdi, Aida - una dintre cele mai frumoase opere.


Colaborarea ta cu Nicolas Joel a început cu rolul Ramphis, în 2001.

Da, atunci s-a celebrat, la fel ca și acum, anul Verdi.


În 2008, ai revenit în distribuție, dar în rolul regelui. Care dintre cele două îți este mai apropiat?

În general, bașii cântă în Aida și un rol, și celălalt. Amândouă sunt frumoase și importante.


Fiecare nouă serie aduce o provocare. Care ar fi provocarea pe care o aduce pentru tine această nouă serie?

Este o plăcere să cânți pe scena operei vieneze, este o plăcere să cânți cu orchestra operei vieneze. Provocarea este permanentă, mai ales că întotdeauna distribuțiile se schimbă, nu sunt aceiași soliști de fiecare dată, întâmpini alte probleme, cunoști alți dirijori, trebuie schimbat de fiecare dată ceva. Publicul vienez este pretențios, vrea întotdeauna ceva nou, și-atunci… asta e o provocare, cu adevărat.


Cum este colaborarea ta cu dirijorul Pinchas Steinberg?

Eu cred că Pinchas Steinberg este extrem de potrivit pentru ceea ce facem noi în această seară.


Ai fost de acord să ne oferi un nou interviu la sfârșitul celor patru spectacole. Te așteptăm să revii la Radio România Muzical peste două săptămâni. Succes!

Mulțumesc.

Interviu realizat de Simona Dumitriu