Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu pianistul Andrei Licareț - recital la Carnegie Hall

Publicat: vineri, 8 Februarie 2013 , ora 14.28
În 6 februarie 2013, pianistul Andrei Licareț a susținut un recital în Sala Weill a celebrului complex Carnegie Hall din New York.


În ce context a avut loc acest important recital și cum ai descrie experiența trăită la Carnegie Hall din New York?

Contextul a fost unul obișnuit, adică un recital în Sala Weill. A fost, evident, o experiență deosebită deoarece Carnegie Hall are o aură legendară, mistică aproape. Sigur că este un vis foarte frumos să cânți pe o astfel de scenă și mă simt foarte fericit că am putut să realizez acest lucru.


Cum ai ales programul pentru acest recital și cum a fost el primit de public?

În principiu sunt lucrări pe care le-am cântat de mai mulți ani, pe care le-am studiat și pe care le iubesc foarte mult. S-a creat o oarecare simetrie în alcătuirea programului, în sensul că au fost două lucrări mari, romantice - o piesă de Schumann, "Kreisleriana" și Sonata a III-a de Chopin, alături de piese oarecum impresioniste, deși nu e foarte corect în ambele cazuri - Patru preludii de Debussy și Pavana din Suita op.10 de George Enescu. Evident că am dorit să fie prezent și un compozitor român și l-am pus pe Enescu - cel care a cântat de atâtea ori aici și a avut succese ca dirijor și ca violonist - și mi s-a părut absolut natural ca numele lui să fie prezent pe afișul meu.


Cum ți s-a părut publicul de acolo?

Publicul new-yorkez este, evident, foarte avizat, pentru că el are parte de concerte în fiecare zi - deci, este un public ce a văzut și a auzit multe - și a recepționat, spre bucuria mea, foarte bine programul. Oamenilor le-a plăcut, cred că s-au simțit bine… a fost o seară reușită. Am dat și două bisuri… așa că eu cred că totul a mers bine.


Care vor fi următoarele tale apariții scenice?

După ce revin în Europa am un recital în Germania, la Berlin. După aceea plec în Mexic, unde am un concert cu Orchestra din Mexico City - cu una dintre orchestrele simfonice, unde cânt Rachmaninov 2 - asta se întâmplă peste două săptămâni. Apoi vor mai fi recitaluri în Europa.


Interviu realizat de Andreea Chiselev